Операта представя "Любовен еликсир" от Доницети

Фото: 24ruse.com (архив)

Тази събота, на 24 ноември, Държавна опера - Русе ще представи премиера на комичната опера-буфа "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Постановчик и режисьор на спектакъла е световният български бас проф.Павел Герджиков.

"Любовен еликсир" е комична опера в две действия и четири картини, написана от италианския композитор Гаетано Доницети. Той създава операта в Неапол по текст на Феличе Романи (1788 - 1865), автор на голям брой оперни либрета, използвани за основа на оперни композиции от най-големите италиански композитори, както и от множество чужди такива.

В основата на сюжета стои поверието за вълшебни билки и питиета, с помощта на които може да се спечели обичта на любимия човек (в "Тристан и Изолда" Вагнер също използва една старинна легенда за чародейно любовно питие). Феличе Романи взема за либретото елементи от сюжета на една задържала се доста дълго на сцената опера "Напитката" - от френския композитор Обер по текст на Скриб.

След като Доницети получава либретото, той написва операта едва за 15 дни в началото на 1832 год.. Макар и създадена в къс срок и по този "припрян начин", "L’elisir d’amore" е привлекателна, тъй като в нея са осмени редица страни от живота. Премиерата на "Любовен еликсир" е на 12 май същата година в Милано и има огромен успех. Веднага след първия спектакъл са обявени още 30, а билетите за тях са продадени почти незабавно.

В България "Любовен еликсир" е играна за пръв път през 1934 год. в Софийската народна опера като постановка на диригента Асен Найденов и режисьора Христо Попов. Централната тема в произведението - триумфът на искреността, е от съществено значение за романтичната перспектива. В ръцете на Доницети, лечението става по-романтично, отколкото във варианта на Обер.

"Любовен еликсир" е една от най-хубавите опери - буфо на Доницети, музиката е весела, бодра, оптимистична с леснодостъпна и завладяваща мелодичност.

Композитор: Гаетано Доницети
Либрето: Феличе Романи
Диригент: Виталий Лайдинен
Режисьор: проф. Павел Герджиков
Художник: Иван Токаджиев
Хореограф: Ана Пампулова
Концертмайстор: Мария Павлова

Действащи лица и изпълнители:
Адина, богато селски момиче - Даниела Караиванова, Елена Мишинова, Теодора Чукурска
Неморино, обикновено селско момче - Родриго Трозино, Александър Баранов
Джанета, приятелка на Адина - Лудовика Мелпиняно
Белкоре, сержант - Добромир Момеков, Георги Димитров
д-р Дулкамара, лекар - шарлатанин - Момчил Миланов, Владимир Маринов
Селяни, деца и войници от полка на Белкоре - Оркестър и хор на Държавна опера - Русе

Източник: Дарик



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари