Каква ще бъде новата визия на Русенския кей?

Фото: 24ruse.com (архив)

Русенският кей е любимо място на русенци през горещите летните вечери, когато търсят прохладата на река Дунав. В момента обаче брегът на реката представлява голяма строителна площадка, на която се изпълнява мащабен проект за реконструкция на крайбрежната зона.

С този пейзаж са свързани романтичните спомени на много поколения русенци и като че ли затова техният критерий за външния вид на града, гледан откъм реката, е много висок. Отдавна гражданите настояваха местната власт да проектира и реконструира крайбрежието така, че да обърне лицето на града към Дунава, за да може всеки гост, всеки круизен турист, който слиза от своя кораб, веднага да усети великолепието на стария Русчук. Така още през есента на миналата година тук започна едновременното изпълнение на три проекта, които са в сложна връзка помежду си. Те се финансират от програмата "Региони в растеж" по три нейни направления. Като цяло оформлението на зоната край реката и нейната комуникационна връзка с останалата част на града възлиза на около 35 милиона лева.

В горещия следобед традиционният "Конски плаж" на Дунава отново се радва на посетители, въпреки шума на багерите, които копаят на стотина метра от брега. Русенци проявяват завидно търпение към неудобствата, които им причинява строителната дейност, но имат и препоръки.

Арсен Симонян:
"Да се пипа внимателно, растителността да бъде запазена, алеите да бъдат запазени, ако може нещо да се добави, примерно, тези бетонните съоръжения, които никой не знае за какво служат - те трябва да бъдат премахнати."

Дарина Каракашева:
"Има нужда от реставрация определено и мисля, че подхожда на Русе, защото е хубав град, както се казва "малката Виена"
.
От общинската администрация обещават, че догодина русенци ще имат нов кей с много кътчета за срещи и развлечения.

инж. Димитър Наков - заместник-кмет на община Русе, ръководител на проекта:
"Ще бъде зоната с нова визия, с няколко детски площадки за различната възрастова група, няколко спортни площадки със съоръжения за фитнес на открито - стрийт фитнес, ще има две сцени на открито, ще има кътове за отмора разбира се, и за атракции, така че смятам, че зоната ще придобие вида, който заслужава."

Строителните работи напредват отлично и проектите се движат навреме, твърдят от общината.

инж. Димитър Наков - зам.кмет на община Русе, ръководител на проекта:
"В най-напреднал стадий е проектът, който се изпълнява по интегрираната система за градски транспорт на Русе, втори етап, това е бул. "Придунавски" с изграждането на нова пасарелка и реконструирането на други две, там напредъкът е над 60 процента, отива към 65 и нагоре."

От общината казаха още, че съборения пешеходен мост край Дунав, на който влюбени двойки закачаха катинари като символ на любовта помежду си ще бъде възобновен. От старото съоръжение е запазен цял панел, окичен с катинари и той ще бъде монтиран върху бъдещата пасарелка.

Вече е започнало изпълнението на проекта и по направлението „Градска среда", но тъй като то е свързано пряко с работата по кейовата стена, в момента работите са прекратени. Изграждането ще продължи едва когато укрепването на кейовата стена напредне значително. Близо до новата кейова стена ще бъде обособено и специално яхтено пристанище.

За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари