Историята на едно BMW - от Русе до ДАЕШ


Едно BMW с български регистрационен номер обиколи преди време международния новинарски поток, след като бе заснето в колона на въоръжени бойци на Ислямска държава. Оказа се, че джипът с русенска регистрация е собственост на фирма с 10 лв. капитал, регистрирана на адрес в крайдунавския град от напълно неоткриваем румънски гражданин.

Автомобилът е един от неизвестно количество български и такива с монтирани български регистрационни номера, които се ползват от терористите. В мрежата се въртят снимки и на други.

Автомобилът е част от кортеж с терористи, извършили кървав атентант в Сирия, твърди Al Jazееra. BMW-то е с регистрационни номера Р 2201 ВК и е собственост на румънски гражданин, регистрирал бизнес в крайдунавския град. Автомобилът е едно от хилядите возила, за които законът е позволил да не се плащат данъци и да не може да се установи собствеността му и случващото се с него.

Според фирмения регистър на 16.12.2011 г. е регистрирана фирма SMART TRADING 2011 ЕООД с управител Роберт-Жан Дякону, съобщава „168часа“. Седалището й е на ул. „Проф. Васил Арнаудов” 2. На 19 януари 2012 г., месец след регистрацията, фирмата се дерегистрира по ДДС и се превръща в ЗДДС. Предметът на дейност според фирменото досие, дружеството развива дейност.

Според регистрация предметът на дейност е търговска и външнотърговска дейност, с хранителни стоки, производство и търговия на промишлени стоки, горима, изделия от всякакъв вид метериали, незабранени от закона, транспортна, товарно-разтоварна и спедиторска дейност, последничество, представителство на фирми, вътрешен и международен туризъм, комисионна, складова, лизингова, регламна, издателска, дизайнерска, програмна, импресарска дейности, маркетинг, ремонт, сервиз, търговия с автомобили, мотоциклети, влосипеди и резервни части за тях, строителна, монтажна дейност, търговия със строителни и гориво-смазончи материали, ремонт, сервиз, търговия със селскостопанска техника, инвентар, резервни части за тях. Дейностите се извършват след издаване на разрешителни за случаите, в които това се изисква.

Едноличен собственик на тази широкоспектърна фирма е Роберт-Жан Дякону. Във фирменото досие като възможен контактът с нея е вписана пощенска кутия и електронна поща. Създателите на дружеството на са счели за необходимо да регистрират изрична електронна поща за него. Като електронен адрес е вписан такъв с името на жена –  angela_genova@abv.bg.


На името на ЗДДС се регистрира „призрачният” автомобил. На 4 април 2013 г. за джипа е сключена гражданска отговорност в ЗК „ЛевИнс” АД за срок от една година. След 4 април 2014 г. . BMW с този регистрационен номер не съществува в масивите на застрахователните агенции в РБългария.

Възможностите за това са две. Или собственикът не употребява колата и не й плаща застраховка, или автомобилът е продължително извън страната и не подлежи на българска Гражданска отговорност.

На 11 семтември т.г. снимка на русенското BMW се появява в новините. Тя е разпространена от Al Jazееra. Журналисти от медията твърдят, че автомобилът е използван за кървав атентат в Сирия.

На 10 септември лидерът на една от най-мощните бунтовнически групи на Сирия е бил убит заедно с десетки други командири в бомбен атентат на среща на високо равнище, в провинция Идлиб.

Хасан Aббоуд, ръководителят на бригадата Aхрар ал-Шам, е един от 45-е души, убити във вторник по време на срещата в подземен бункер в близост до сметището боеприпаси извън Ram Хамдан.

Срещата Идлиб събра Ahrar и редица други бригади, борещи се като алиансът ислямския фронт, като Ahrar, Абдула Азам и бригадите Иман, за да обсъдят стратегия за борба с Ислямската държава.

Това не е първият случай, в който наш автомобил е бил използван от терористите.

През август миналата година разстреляни сирийски бунтовници бяха забелязани в българска кола.

Автомобилът със софийска регистрация се появи във видеохроника от конфликта на абхазката новинарска агенция ANNA. Според репортажа джипът бил спрян при проверка от правителствените сили, като в него са открити противотанкови ракети, а бунтовниците са убити при опит да окажат съпротива.

Русенският баварец е един от хилядите автомобили, регистрирани от румънски граждани в града, твърди директорът на Дирекция „Местни данъци и такси” в общината – Даниела Робева.

Регистрират фирми на произволно избран адрес. След това коли на тяхно име. Ние получаваме информация от КАТ за регистриран автомобил и изпращаме покана на съответния адрес да се платят такси и данъци. Писмата ни се връщат от адресите с обяснението, че „такова лице или фирма, не е познато на мястото”. Най-предпочитан е адресът на КАТ – Русе.

Има хиляди автомобили регистрирани на бул. „Липник” 133, което е местонахождението на КАТ.

До момента имаме установени 71 такива „фирми”. Румънски граждани пристигат, регистрират с минимален капитал дружество. След това си купуват автомобили. Някои купуват стотици автомобили. За нас тези коли и фирми са абсолютна „черна дупка”. Няма механизъм, по който да си съберем вземанията, оплаква се директорката.

Тя припомня, че преди време е имало кампания с обещания, че законодателно тази възможност за нарушаване на правилата ще бъде поправена, но до момента нищо не се е променило.

Проверка в Агенцията по вписванията показва, че всеки може да регистрира фирма на избран от него адрес. Никой не проверява де факто дали това е реално, които пък застрашава всеки от нас да се окаже „домакин” на подобна фирма. След това се почва с харченето на средства от чиновниците в издирване на фирмата, собствениците, очакване на плащане на такси и данъци. Всичко това до момента, до който не стане ясно, че такова нещо има на хартия, че ползва всички дадени му от закона възможности без да има никакви ответни финансови отношения с властите и държавата.

BMV с регистрационен номер Р 2201 ВК вече дължи на хазната данък в размер на по 133 лв. плюс лихвите за просроченото плащане.

Допълнителна мистика възниква след проверка на VIN номера на возилото(според застрахователния регистър, съответно номера Р 2201 ВК – KNEFC523115034295) в европейски сайт за проверка на такива. В него е отразено, че въпросният автомобил е КИА Carens 2001-2002. Защо у нас и в еврепейския сайт има коренно различна информация за един и същи регистрационен номер, отговор няма, но ситуацията е повече от възмутителна.

Колата обаче, към момента е неоткриваема. Дали тя е открадната, „клонирана” или просто продадена, а може би изкарана съвсем законно от собственика си извън РБългария, към момента не могат да установят данъчните. Оказа се, че МВР няма право да предостави подобна информация на журналисти. Била лични данни и с предоставянето й се нарушавал закона.

В проверката по случая установихме, че до скоро 2 фирми са търгували, при това напълно законно автомобили на българо-турската граница.

Освен, че нанася материални щети на финансовата ни система, BMW Р 2201 ВК и посестримите му – колите с българска регистрация, нанасят ненужен удар върху международния авторитет на РБългария. Според специалисти промяна в правилата и прекратяване на възможността на коли с български номера да се препродават в държави извън ЕС. Ако това се реши, ще се прекратят и внушенията, че българи, а индиректно и държавата имат отношение с Ислямска държава.

Изчистването на тези пролеми са все по-важни, доказателство за което е предстоящото извънредно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, който трябва да обсъди именно участието на българи в размириците в Ирак и Сирия.

Източник: RNS




За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари