Стартира подписка за референдум за чиста околна среда в Русе


В Русе подготвят подписка за провеждане на референдум за чиста околна среда в града, съобщи БГНЕС. Целта е създаване на чиста околна среда. С подписката искат да бъде създаден и публичен регистър, който обхваща и следи всички обекти, които отделят вредни вещества.

Подписката стартира на 25 октомври. Организаторите се надяват в тремесечния срок до 25 януари 2019 г. да съберат необходимите 14 500 подписа за провеждане на местното допитване.

Четири са въпросите, които от Инициативния комитет задават на своите съграждани.

Първият въпрос:
Искате ли Общинският съвет в Русе да приеме нормативен акт за опазване околната среда и здравна защита, съдържащ безусловно следните изисквания за работа на територията на община Русе:

1. Забранява се експлоатация и строителство на инсталации, които отделят вредни вещества, прах или миризми,

2. Забранява се горенето на отпадъци и извличане на вторични суровини чрез изгаряне,

3. Забранява се строене и ремонт на улици, тротоари, детски площадки с материали, които при 60 градуса по Целзий отделят вредни вещества.

Тези изисквания да са задължителни за всички инвестиционни проекти, за издаване на разрешителни за строеж и на акт 16 за инсталации.

Община Русе създава и води публичен регистър на всички обекти, където се отделят вредни вещества и миризми. В тях трябва да бъдат описани инсталациите, количествата вредни вещества и местонахожденията им.

Община Русе създава и поддържа станция за денонощен мониторинг на всички регистрирани инсталации. Данните се събират във всички врати, прозорци, капаци и комини на помещенията, където са инсталациите, обясниха инициаторите.

Те искат включването на инсталациите да става задължително условие за строежа на сградите и за издаване на Акт 16. Резултатите от мониторинга са достъпни публично и в реално време на сайта на общината.

В същия първи въпрос към допитването от Инициативния комитет са записали: "Забранява се резитбата на здрави дървета и на клоните им без съгласието на живущите в близост до тях".

Вторият въпрос е:
"Искате ли около производствените и индустриални зони да бъде изграден зелен пояс от многогодишна растителност".

Третият въпрос:
"Искате ли дейностите: озеленяване и поддържане на зелените площи, поддържане на обществените места, сметосъбиране, сметоизвозване, ремонт, реконструкция и строителство на общинска собственост да се извършват само от община Русе без възлагане на други изпълнители".

Четвъртият въпрос:
"Искате ли пречистването на питейната вода в община Русе да се извършва по метод изключващ ползването на хлор и хлорни съединения".

В мотивите към четвъртия въпрос организаторите на подписката поясняват, че в повечето западно европейски страни има подмяна на технологиите за пречистване на водата и те са без употреба на хлор. Не можем да дадем ясна и конкретна технология или инсталация. Нека това остане на компетентните институции, казват организаторите.

Русенци обясняват, че не е един замърсителя на въздуха в техния град. "По-малки или по-големи (замърсители - б.р.) тровят града. Много квартали са толкова замърсени, че не може да спиш на отворен прозорец", обясни жена от Русе.

Припомняме, в Русе още от 1987 г. се бореха за чист въздух.

Източник: News.bg



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари