Българо-румънска творческа вечер в Букурещ


На 22 октомври, от 17:00 до 20:00 ч. в Букурещ ще се проведе съвместна българо-румънска творческа вечер с участието на русенската художничка Елица Калоянова и поетесата от Гюргево Дуня Паланджеану.

В програмата:
Първа самостоятелна изложба на Елица Калоянова от Русе с графики, вдъхновени от България и Румъния.
Поезия от Дуня Паланджеану, поетеса от Гюргево - представяне на двуезичната ѝ книга "Дунавски миниатюри". Освен това ще бъде представена и поетичната антология "Дунавски съзвездия", в която участват поети от Русе и Гюргево.


Елица Калоянова е родена през 1978 г. в град Русе. Завършва Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе с профил изобразително изкуство. Защитава магистърска степен в Русенски Университет "Ангел Кънчев", специалност Промишлен дизайн през 2002 г.

Веднага след това започва работа в сферата на архитектурните визуализации. По-късно прави предпечата на безплатно русенско списание, което се издържа от реклами. Продължава кариерата си в сферата на графичния дизайн. В последните години работи в областта на електронната търговия.

През 2001 г. след участие в онлайн конкурс е открита от Емил Георгиев, ръководител на литературен клуб към Младежки Дом - Русе. След творчески сбирки с други млади поети, през 2003 г. издава първата си книга „По ръба на небето“ със стихове хайку и импресии. Сама подготвя илюстрациите и прави предпечатната подготовка. Член е на Съюз на свободните писатели, клон Русе. Участва в алманахa "Още са живи крилатите хора" и сборникa "Молитва" (2018 г.), където освен с две стихотворения представя и две графики. Разработва предпечатът на корицата и участва в представянето на сборника в Гюргево на 15 юни за отбелязване на творчеството на Михай Еминеску.

За тази културна проява в Букурещ, Елица ще ни представи около 30 от своите графики от Русе, България и Румъния, специално подготвени от нея в последните седмици. Предвид опита си с архитектурните визуализации, художничката се вдъхновява от сградите, които пазят духа на отминали епохи и култури.

Пример за това са Дворецът в Балчик, Замъкът в Пелеш, емблематични сгради от Русе, които са му спечелили прозвището Малката Виена. Графиките не са представяни досега пред публика. Художничката се надява повече хора да разберат, че границите са само в съзнанието ни и река Дунав не ни разделя, а може само да ни обедини и да ни направи по-силни и уверени европейци. Границите още повече се размиват, когато използваме езика на изкуствата.

Дуня Паланджеану е родена и живее в гр. Гюргево, Румъния. Пише поезия, проза, публицистика, председател е на литературния кръг "Лучафарул" и трансграничното сдружение за литература и изкуство "Дунавски съзвездия", личност в културния живот на Гюргево.
Някои от издадените ѝ книги са:
"Провинциални писма" - стихове, 1994;
"На разговор с моя ангел хранител" - проза, 1995;
"Молитва за утрините на града" - стихове, 2002;
"На кулата с часовника" - лирика, 2013;
"Литературни спомени" - публицистика, 2014;
"Дунавски миниатюри" - стихове, двуезична (румънски и български), 2015;
"Утихнала снежинка" - хайку, 2017;

За повече информация посетете страницата на събитието във Фейсбук.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари