Русе върви към референдум

Фото: 24ruse.com (архив)

Повече от 1000 са вече желаещите да събират подписи за провеждане на референдум за чиста околна среда в Русе.

Само за няколко дена русенци се активираха и масово се включват в решаването на най-болния за общината проблем. Околната среда е причината за незавидното първо място на общината по новорегистрирани онкоболни. Мръсният въздух, изпаренията на битум и денонощните миризми от години тормозят русенци. Към тях трябва да споменем и силно миришещата на химия, питейна вода.

Неспособността на РИОСВ и община Русе да се справят с проблема е причината гражданите на "Малката Виена" да прибягнат до този вариант. С одобрението на общинското ръководство в ТЕЦ - Русе започва изгарянето на битови отпадъци. Паркът на младежта се превзема от паркоместа и губи облика си на място за отдих. Поголовното кастрене на многогодишни дървета доведе до тяхното насилствено убиване и лишаване на русенци от прохладата, която им даряваха, пише "Бъдеще за Русе".

За задължително провеждане на референдум в Русе е необходимо да се съберат подписите на 14 500 човека. Срокът е три месеца, от обявяването на организирането му. Поради това, инициаторите първо ще съберат екип от 2500 човека, които да събират подписи и тогава ще обявят учредяване на инициативата.

Набирането на желаещи да се включат в организацията на референдума за чиста околна среда в община Русе продължава.

Следващият пункт за записване на желаещи да събират подписи ще бъде на 29 и 30 август от 10.00 до 20.00 часа, пред супермаркет "Пацони" в кв. "Здравец".

Можете да се включите и на интернет платформата "Русе Диша" като влезете ТУК

Източник: Дунав Мост



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари