49-тото издание на "Златната Гъдулка" ще се проведе тази неделя в Русе


Тази неделя, 10 юни, от 09.00 ч., Паркът на младежта отново ще се превърне в притегателно място за всички любители на българския фолклор, с провеждането на фолклорния събор "Златната гъдулка", който се организира от Община Русе.

Съгласно регламента, съборът "Златната гъдулка" се провежда в два раздела:
- Обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри)
- Изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен - със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи).

На сцената тази година ще се представят над 460 участници, от които 24 индивидуални изпълнители, 17 танцови състава и 32 певчески. Общо 20 са групите и индивидуалните изпълнители от Русе, пет от Велико Търново, три от Силистра, а от Ямбол и Търговище - по един.

В 12.00 ч., по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт с участието на ФТТ "Найден Киров" с хореограф Богдан Донев.

С нелеката задача да оценява изпълненията, ще се заеме експертно жури в състав:
Проф. д-р Николай Ненов - директор на Регионален исторически музей - Русе, проф. д-р Горица Найденова - етномузиколог и Генчо Генчев - кмет на Община Свищов.

За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и фолямата награда - приз "Златната гъдулка".

Тазгодишното 49-то издание на фолклорния събор обещава да бъде изключително атрактивно и благодарение на съпътстващото колоритно събитие в рамките на програмата - Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.

Водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ "Сава Огнянов" Ралица Константинова.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари