Предстоящи празнични събития в Русе за 24 май

Фото: 24ruse.com

Община Русе ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май със серия от тържествени събития, които започват още в навечерието на празника - 23 май, от 17:00 ч., когато по ул. "Александровска" ще тръгне шествие на деца и родители с 60 м. национален флаг под надслов "12 просветлени столетия, 12 века българска книжовна светлина".

На 24 май, от 10:30 ч. традиционното празнично шествие на ученици от русенските училища ще премине по Главната улица на града, стигайки до площада пред Общината, където от 11 ч. ще се състои концертът на деца и състави от ОбДЦКИ-Русе.

Кулминацията в празничния ден е Тържествената церемония-концерт в Голяма зала на Доходно здание от 12:30 ч., на която кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов и председателят на Общински съвет - Русе чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев ще връчат ежегодните Награди "Русе" за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза "Студент на годината". За втора поредна година ще бъде връчена и Награда "Млад творец" в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, която се осигурява от тяхното семейство.

В концертната програма участие ще вземат ДВГ "Слънце" при ОбДЦКИ с ръководител д-р Наталия Константинова, ВГ "Приста" при ОМД с ръководител Доротея Бальовска, Хор "Св. Георги Победоносец" при ОМД с диригент Мина Влайкова, Марина Петрова от Вокално студио "Слънчеви ноти", Балет "Импулс" при ОМД с ръководител Петя Бонева, Формация за модерен балет "Мираж" при ОМД с хореограф Наталия Томова, Николай Димитров - пиано и Димитър Димитров - флейта - ученици от НУИ "Проф. Веселин Стоянов", Балет при Държавна опера - Русе, Хор при ФТТ "Найден Киров", ФА "Русчуклийче" при ОбДЦКИ с ръководител Нели Гарвалова - Христова, Клуб по спортни танци "Настроение" с ръководители Елена и Иван Деспотови.

Водещи ще бъдат актьорите от ДТ "Сава Огнянов" - Ралица Константинова и Ивайло Ненов. Сценографията е дело на Виолета Радкова, а изработката на видеономинациите - на фотографа Цветомир Цветанов.

Тържествената церемония-концерт е с вход свободен.За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари