43 градуса отчетоха термометрите днес в Русе

Фото: 24Ruse.com (архив)

Русе днес бе една от-най горещите точки в страната. Там на сянка бяха измерени 43 градуса - това са само 6 десети по-малко от рекордните стойности, регистрирани през 1987 г.

Необичайното за днешния горещ ден беше, че температурите продължаваха да се покачват и ако по обед бяха 42.4 градуса, то до 17.30 ч. термометрите в метеорологичната станция на АППД достигнаха 43.

За русенци обаче и тези стойности не са проблем и доказателство за това е, че в Спешна помощ не е подаден нито един сигнал за хора в тежко състояние вследствие на жегата. И в най-горещото време по площада, където гранитът бе с температура над 60 градуса, имаше движение.

По стара традиция веселяци отново демонстрираха приготвянето на тероар рецептата "Яйца по Русенски".

Прогнозата за утрешния ден е температурите през деня да се запазят в същите граници, а вечерта да настъпи захлаждане.

В област Велико Търново най-висока температура днес беше измерена в Свищов - 40.3 градуса, съобщиха от местната Метеорологична служба. В Лясковец възрастна жена е колабирала от жегите, оказана ѝ бе медицинска помощ. Във Велико Търново и в Елена, както и на други места в страната общините осигуриха днес места за раздаване на студена вода.  

Сбъднаха ли се предвижданията, че днешният ден ще е най-горещият за страната през тази година - коментира дежруният синоптик Анастасия Кирилова:

"Засега от тази година това е най-топлият ден. Максималната температура, измерена в страната до този час (18 ч.), е 43 градуса в Русе, в Свищов е 42 градуса, във Враца и Плевен - 41 градуса. В София максималната температура също е доста висока днес - 38 градуса".

Източник: БНР



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари