Тече мащабна програма за подобряване на градската среда в Русе


Над 22 млн. лв. общинско, държавно и кредитно финансиране влага Община Русе в мащабната програма за подобряване на градската среда. До момента в общинския бюджет не са акумулирани толкова много средства за ремонти и това ще даде възможност за масово подобряване на състоянието на пътната мрежа и паркингите в Русе, за които не е полагана грижа години наред.

"Целта ни е да подобрим микроградската среда, където живеем всички ние. Това е предпоставка за по-добро качество на живот и в дългосрочен план ще се отрази добре на русенци", коментира кметът Пенчо Милков.

Пет от обектите в програмата на Общинското предприятие "Комунални дейности" са вече изпълнени. Това са:
- участъкът от ул. "Околчица" пред блокове 82 и 85 в кв. "Здравец";
- пътната връзка между ул. "Дряновска" и бул. "Липник";
- ул. "Централна" в  кв. "ДЗС";
- участък от ул. "Никола Табаков" между бл.109 и 104 в кв. "Чародейка";
- подходът към училище "Никола Обретенов", осигуряващ достъп на хора с увреждания.

През следващите месеци програмата предвижда ремонти в кв. "Здравец - Север 1"  - улиците "Рупел" и "Бабуна планина", както и паркингите и подходите към едноименните блокове. С подобряване на метеорологичните условия ще бъде завършен и паркингът на бл. "Потсдам 2".

В следващите месеци се предвижда да бъдат асфалтирани паркингите при бл. "Поп Харитон" и бл. "Бачо Киро", както и няколко междублокови пространства в кв. "Родина" - при блокове "Сакар планина", "Лозен планина", "Вежен" и "Панагюрище". Ремонтът на алеите и изграждането на осветление в Парка на Възрожденците ще продължи, като се планира по подобен начин да се обновят и градинката при пл. "Дунав" и тази при Американското пазарче.

Паралелно с тези дейности, ремонти се извършват и от строителните бригади на "Пътинженеринг". Завършени са паркингите при блокове 7, 8, 9, 14 и 44 в кв. "Дружба", както и при бл. "Панайот Хитов". На фирмата ще бъде възложен още ремонт на паркингите при бл. "Люба Ивошевич", бл. "Шабла" (кв."Възраждане"), при бл. "Вяра 2" (ЦЮР), ул. "Витоша", както и една улица в с. Долно Абланово.

Със средства, отпуснати от държавата, ще се ремонтират улиците "Солун", "Тулча", "Плиска" и "Доростол". По тях се действа по одобрени проекти от 2018 г., на които е възложена преработка.

Още 24 улици и участъци от улици ще бъдат асфалтирани с кредитни средства, като след проведената от Общината конкурсна процедура бе постигната 0.13% лихва. Двугодишният гратисен период ще даде възможност да се ремонтират следните обекти:

ул. "Яребична" - от ал. "Възраждане" до ул. "Доростол"
ул. "Тича" - от ул. "Згориград" до ул. "Петрохан"
ул. "Згориград" - от ул. "Шипка" до ул. "Тича"
ул. "Княжеска" - от ул. "Епископ Босилков" до ул. "Кирил Старцев"
ул. "Мария Луиза"
ул. "Ангел Кънчев"
ул. "Хан Крум" - от ул. "Борисова" до ул. "Проф. Асен Златаров"
ул. "Д-р Петър Берон" - от Община Русе до бул. "Ген. Скобелев"
ул. "Бистрица"
ул. "Проф. Асен Златаров"
ул. "Кула" - само платно без тротоари;
ул. "Велинград" - само платно без тротоари;
ул. "Рига" - от ул. "Юндола" до ул. "Братислава"
ул. "Тодор Икономов" - от бул. "Васил Левски" до ул. "Никола Табаков", ул. "Никола Вапцаров"
ул. "Гоце Делчев" - от бул. "България" до бул. "Даме Груев"
ал. "Възраждане"
ул. "Дондуков-Корсаков"
бул. "Цар Фердинанд" - от ул. "Райко Даскалов" до ул. "Александровска", ул. "Войводова", ул. "Мостова", ул. "Муткурова" - от ул. "Александровска" до бул. "Ген. Скобелев"
ул. "Ниш" - от ул. "Бистрица" до ул. "Солун", ул. "Вардар".

За улиците, засегнати от Водния цикъл, които общината иска да асфалтира цялостно, се подписват многостранни споразумения с ВиК. Съгласно тях  ще се предотврати работата "на парче" и двойното заплащане за един и същ асфалт.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари