Изложба от над 400 стари фотографии е подредена в регионална библиотека "Любен Каравелов"


В навечерието на Празника на града - 6 май, в регионална библиотека "Любен Каравелов" бе представена изложбата "През обектива на старите русенски фотоалетиета".

Тя съдържа над 400 фотографии от личната колекция на председателя на сдружение Русчук.БГ Йовчо Стоянов, както и ценни книги от фонда на библиотеката.

 "За разлика от книгите, чиито послания всеки пречупва през собствената си призма, фотосите запечатват света такъв, какъвто е бил. Надявам се повече наши съграждани да успеят да дойдат и да се докоснат до духа, който експозицията носи", сподели кметът Пенчо Милков.

Приветствие към организаторите отправиха още зам.-областният управител Детелина Ачева, както и директорът на Държавен архив - Русе Толя Чорбаджиева.


С голямо внимание собственикът на колекцията Йовчо Стоянов представи най-забележителните находки. Оригиналните фотографии се съхраняват върху твърд картон (вид паспарту със сух печат на лицето и литографиран гръб) и са изработени в различни русенски фотоателиета през периода 1870 - 1930 г. Сред тях са запечатани образите на русенски граждани, известни и важни личности, останали в историята на града и страната.

Тези снимки са "своеобразен портрет на епохата". В тях има богата информация - за самите личности, за облеклото, модата, прическите и аксесоарите. Има данни за фотоателиетата - имена, адреси, награди на фотографите. Вижда се къде са поръчвали твърдите картони - паспарту, на които се лепи тънката фотохартия със снимката. Много от снимките са надписани и имат посвещения, затова носят допълнителна информация за хората, които са на тях, и за тези, за които са предназначени.

Повечето от старите русенски фотографи са били чужденци - главно от Австро-Унгария. Тъй като идват от развитите европейски държави, те са носители на "модерността". Не само със своята професия, а и с начина си на живот и мироглед, те са били живата връзка на Русе с Европа и своеобразен "катализатор" за европеизиране на града и неговите жители.


Експозицията може да бъде видяна във фоайето на 2-ри етаж на библиотеката. На празничния 6 май тя ще се пренесе във фоайето под Часовника на библиотеката, за да могат повече русенци и гости на града да ѝ се насладят.За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари