Избраха Валентин Димитров за омбудсман на Русе

Фото: 24Ruse.com (архив)

На вчерашното си заседание Общинският съвет избра обществен посредник или т.нар. омбудсман на Русе. Със 35 гласа бе подкрепена кандидатурата на Валентин Димитров, бивш директор на Областната инспекция по труда в Русе. Вотът бе таен, а в гласуването се включиха всички 51 общински съветници.

Другите двама, които бяха допуснати до крайната фаза за избор на обществен посредник, бяха Наталия Къснеделчева, бивш упpaвитeл нa "Bинпpoм Pyce", за която гласуваха 15 души, и общественикът Мариян Димитров, който получи 1 глас. Тримата кандидати подадоха своите документи през месец април т.г. и бяха одобрени от Комисията за избор на обществен посредник на Община Русе.

Преди процедурата и тримата кандидати направиха изказвания, в които представиха своите разбирания за същността и значението на позицията омбудсман.

След консултации между представителите на отделните партии в Общинския съвет и след прието процедурно предложение, гласуването се проведе с бюлетина по утвърден образец само с името на един кандидат. Беше избрана и комисия по избора с председател Станимир Станчев от групата на СДС.

Избраният омбудсман Валентин Димитров положи клетва пред общинските съветници и след като подписа акта за встъпване в длъжност, реално влезе в своите правомощия.

Кметът Пенчо Милков изрази своето удовлетворение от факта, че Русе вече има свой обществен посредник:
"Община Русе ще предостави необходимата база съобразно правилата за работа на омбудсмана и се надявам той да внесе достатъчно яснота в обществото кои са органите или институциите, която могат да защитят гражданите", посочи в изказването си Милков.

До избора на обществен посредник на Русе се стигна след организирани и проведени пет конкурса за последните 10 години. Събеседванията са били през 2013, 2014 и 2016 г. и през месеците юли и октомври на 2021 г.

Съгласно правилата, разписани в Закона за местното самоуправление и местната администрация, общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници. Омбудсманът изпълнява функциите си, като приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи на гражданите, и прави проверки по тях.За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари