Петима творци представят изложбата "Живопис и скулптура" в Русе

Фото: 24ruse.com (архив)

Петима творци ще открият изложбата "Живопис и скулптура" утре вечер в Художествената галерия в Русе. Това съобщи в Националния пресклуб на БТА в крайдунавския град организаторът на експозицията Долорес Атанасова-Здравкова. 

Експозицията включва 50 картини и 10 скулптури. Освен картини на Здравкова са включени творби на художниците Васил Стоев, Николай Янакиев и Христо Кърджилов. Скулптурите са на Цвятко Сиромашки, а куратор на изложбата е  Радослав Гиновски.

Картините са създадени с акрил и масло върху платно и картон. Използвани са и различни смесени техники. Скулптурите са от метал и дърво. 

"За мен е чест да съм в компанията на тези наши изявени творци. Русенци заслужават да видят творбите им", каза Долорес Атанасова-Здравкова, която е световен шампион по академично гребане и бронзов медалист от Олимпиадата в Москва през 1980 година, както и почетен гражданин на Русе. 

"Щастлив съм да бъда в Русе. Този град има прекрасна архитектура", каза скулпторът Цвятко Сиромашки. 

Художникът Васил Стоев заяви, че екипът от творци е прекрасен. 

"Надяваме се да зарадваме публиката в Русе с нашите творби. Гледаме на нашите произведения като на деца, към които се отнасяме с много обич", каза Стоев. 

Художникът Николай Янакиев, който ще представи 12 свои картини, коментира, че днешните времена са много трудни. 

Според Долорес Атанасова-Здравкова на творците никога не им е било лесно. 

"Хубавите неща се постигат много трудно. Но изкуството никога няма да умре. То е универсален език и би трябвало да бъде разбрано от всички и навсякъде", каза Здравкова. 

Изложбата може да бъде видяна в Художествената галерия в Русе до 3-ти май тази година.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари