Според официалната статистика: Рекордно ниска безработица в Русе през септември

Фото: 24ruse.com (архив)

Рекордно ниска безработица от 2.6% е отчетена в Русе през септември, докато средната за страната е 4.2 на сто. Регистрираните безработни са почти два пъти по-малко и в сравнение от преди две години, когато приключи извънредното положение заради пандемията. Причината за това, според трудовите посредници, е съживяването на бизнеса в града. Средната заплата, която получават русенци е 1 374 лв.

В началото на ковид пандемията Диляна Иванова била съкратена от фирмата, в която е била търговски представител. Казва, че оттогава е работила на различни места за по три и по шест месеца, с посредничеството на Бюрото по труда. Въпреки че е с висше филологическо образование, сега отново е на борсата.

"Тук всичко са ми предлагали, много пъти са ми давали добри насоки. Сега не знам какво ще ми предложат. Преди малко прегледах свободните работни места, те са повечето в производството. Аз лично желая да работя като преподавател", казва Диляна Иванова.

След резкия скок на безработицата по време на ковид пандемията, тя започнала да намалява с нормализиране на епидемиологичната обстановка. От няколко месеца се задържа на ниво от около 2.6%, коментираха от Бюрото по труда, основно заради антикризисните мерки за бизнеса.

"В сферата на търговията, ресторантьорство, хотелиерство, преработващата промишленост, много от фирмите върнаха и част от освободените в първите месеци на пандемията работници. Друг фактор е, че в резултат на екстремната ситуация фирмите имаха достъп до повече и по-квалифицирана работна сила, така че много от безработните в този период намериха своите нови работни места", обясни Ивелина Лукова - експерт в Бюрото по труда в Русе.

Трудовите посредници не отричат факта, че има и скрита безработица, тъй като не всички, останали без препитание, се регистрират на борсата.

Катерина Кутинчева например признава, че ако остане без работа, по-скоро ще опита да се справи без посредничеството на Бюрото по труда.

"Бих пуснала и връзки сред приятели и познати за по-бърза реакция да мога да си намеря работа, тъй като в Бюрото по труда не винаги това, което се предлага, отговаря на експертизата на човека, който търси работа", казва Катерина Кутинчева.

Тази година в Русе се търсят най-вече работници в преработващата промишленост, в шивашкото производство и в автомобилната индустрия.

"Фирмите напоследък все повече залагат при търсене и назначаване на работници и служители на така наречените меки умения, т.е. уменията за самодисциплина, самоконтрол, инициативност, гъвкавост", допълва Ивелина Лукова.

Регистрираните в Бюрото по труда са близо 2 300 души. Само през септември около 14 на сто от тях са започнали работа.


Репотер: Венета Николова
Източник: БНТ



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари