Русе е първият български град със собствен 3D макет


Първият град в България, който ще разполага със собствен 3D макет, е Русе. Той е създаден след заснемането му с безпилотна техника през януари, а целта е данните да се структурират в информационни слоеве, които да бъдат използвани от общинските служители при ежедневната им работа.

За разлика от широко разпространения софтуер Google Earth инструментът намира приложение при измерването на площи, ъгли, периметри, обем и линейни размери, което е от изключителна полза за отделите, отговарящи за строителството и градоустройството. Така например с помощта на 3D макета ще могат да се определят размери на шахти, площи на междублокови пространства, фасади на сгради и др., като точността е изключително висока - до 3 см. на пиксел.

Предстои данните, събрани при заснемането да бъдат извлечени и имплементирани в общинската географска информационна система. Така ще отпадне нуждата всеки елемент от градската среда да се въвежда ръчно от служител, а това ще се случва автоматично чрез програмата.

В следващите дни служителите, които ще ползват инструмента, ще се обучават на възможностите, които той предлага.За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари