ВиК - Русе ще инвестира над 5 милиона лева през 2021 година


Инвестиционната програма на "ВиК" ООД - Русе за 2021 година възлиза на 5 396 898 лева. Малко над 75% от средствата или 4 071 098 ще бъдат използвани за реконструкция и подмяна на близо 23 км. водопроводи, осигуряващи питейна вода в населените места от региона, както и за подмяна на помпи и други ВиК съоръжения.

1 601 600 лв. от посочените над 4 милиона ще бъдат отделени за град Русе. За отвеждане на отпадните води са предвидени 1 064 800 лв., като с част от тях ще се ремонтират и подменят почти 600 метра тръби.

Същевременно са заделени и 261 000 лв. за обслужване и доставка на нова техника в двете помпени станции в Русе и Бяла. В първата се предвижда доставяне на сървъри, инсталиране на съвременна информационна система, реконструкция на кранови пътища и доставка на когенератор. В станцията в Бяла е замислено да се извърши реконструкция на площадков водопровод.

Споменатите по-горе средства са извън изпълняващия се към момента проект за изграждане на канализационна мрежа в кварталите "Средна кула" и "Долапите", както и на няколко колектора в т.нар. "Нова махала" на Русе.

Реализирането на проекта ще доведе до пълно покритие на града с канализационна мрежа, отвеждаща към пречиствателната станция, а също така и 100 % пречистване на всички отпадни води. Колкото до нивото на покритие с водоснабдителни услуги в цялата област е 100%. Обслужват се общо 87 населени места чрез 33 водоснабдителни системи. За целта се използват 220 броя водоземни съоръжения.

Източник: АренаЗа още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари