С полагане на венци и цветя Русе отбеляза Денят на Съединението

Фото: 24ruse.com

С празнично шествие русенци и гости на града отбелязаха 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Русе.

Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев поведе шествието от Паметника на Свободата по ул. "Александровска", а самата церемония се състоя пред Паметника на загиналите в Сръбско-Българската война на пл. "Александър Батенберг", където беше строен почетен караул.


Освен официалните лица - кметът на Община Русе Пенчо Милков, зам.-кметовете Златомира Стефанова и Магдалина Илиева, зам.-областният управител Валентин Колев и председателят на Общински съвет - Русе Иво Пазарджиев, присъстваха още и евродепутатът Петър Витанов, народният представител Искрен Веселинов и зам.-кметът на Гюргево Йон Драгомир.


Кметът на Община Русе Пенчо Милков произнесе празнично слово, като започна с думите, че "Съединението е велик политически и исторически акт, който обединява силите на българите, загърбили своите различия". "Днес отправям послание към всички русенци и към съгражданите ни в страната и по света - да бъдем единни, за да може да вървим напред заедно", каза още Милков.


След речта на кмета Русенската Света Митрополия отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението.


Тържествената церемония завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.






Фото: 24ruse.com



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари