Уникалната сграда тъне в разруха в центъра на Русе

Кадър: bTV

Над 20 хиляди са сградите у нас, които са паметници на културата.

Два милиона лева дава Министерството на културата през 2019 г. за ремонт на сгради - паметници на културата.

Развалини, скрити зад ограждения - това е останало от величествената сграда на първото застрахователно дружество у нас - "България". Уникалната постройка в центъра на Русе е строена от австрийски архитект преди 120 години. А поне от 20 години тъне в разруха, предава bTV.

"Ако се демонтират всички каменни фризове, корнзи, декорации, но няма кой да ги изпълни, просто няма такива каменоделци, проблемът е много сериозен. Разбира се, може да се направят и от други материали, но те в никакъв случай няма да бъдат същите, т.е. ще имаме нещо като преразказ. И най-лошото е, че няма да носи аромата на Русе от това време" - коментира арх. Венцислав Илиев.

Част от сградата е на общината, друга на частни лица.

"Проектите бяха съгласувани с Министерство на културата, аз издадох разрешение за строеж и в крайна сметка това разрешение се обжалва от съсобствениците и ние все още не можем да го изпълним дори като временна защита не може да се случи към сегашния момент" - заяви арх. Живка Бучуковска, главен архитект на Русе.

Над 20 хиляди са сградите паметници на културата у нас. Често собствениците са разпръснати, а процедурите тромави. Министерство на културата ще забърза процедурите - въвежда вътрешна система, която да аламира при забавяне на проект за ремонтиране на сграда.

"Моята мечта, идея, желание и реално ще направя всичко възможно да се случи е, ако законовият срок е 4 месеца ние да направим така, че повече от 2 месеца да не бавим проекта" - каза Боил Банов, министър на културата.

За пари от програмата на министерството може да кандидатства всеки, стига да има вече готов проект за къщата си.


Източник: bTV



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари