Над 35 събития и проекти ще видим на Мартенски музикални дни 2019


Над 35 събития и музикални проекти, разположени в широкия диапазон между старата и нова европейска класика ще предложи LIX издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", който ще се проведе от 15 до 31 март 2019 г. в Русе.

В него ще вземат участие артисти от над 15 държави. За целта е предложен финансов план, който общинските съветници да приемат на следващата сесия през декември.

Проектът на програмата събира имена от международната музикална сцена като Елена Башкирова, Михаел Баренбойм, Пабло Ферандес, Жерар Косе, Лукаш Генюшас, Йоръм Сон, квартетите "Signum",  "Шуман" и "Модиляни", френското клавирно трио "Вандерер", майсторите на италианската ренесансова музика от ансамбъл "Росиньол", известният на международната сцена ансамбъл за съвременна музика "Crush", както и уникалният британски вокален ансамбъл "The Queen's Six".

Българските артисти и състави са Софийската филхармония, Русенската опера, квартетите "Фрош" и "Quarto", инструменталният ансамбъл "Музика Нова", Фестивалният оркестър и артистите Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, клавирното дуо Генова - Димитров, Красимир Щерев, Георги Василев, Людмил Ангелов, Йордан Камджалов. Със специална програма ще бъде отбелязана и 120-годишнината от рождението на патриарха на българската музика Панчо Владигеров.

Общата рамка на предложения бюджет за 2019 е 350 000 лв. Приходната част на бюджета предвижда размер на общинската субсидия от 170 000 лв. и очаквани други приходи (от билети, спонсори, проекти и дарения) в размер на 180 000 лв. При изключително разумно и предпазливо планиране на средствата от други източници, техният дял достига 51% при дял на общинското финансиране от 49% - тенденция, която се налага устойчиво през годините.

Финансовият план за LIX издание на фестивала е разработен на базата на договорените с участниците в програмата финансови условия, както и на основание на очакваното външно финансиране от страна на нашите партньори и съмишленици от България и чужбина, сред които Министерството на културата, посолството на Франция в България, Френски институт - София, Италианският културен институт, Гьоте институт - Германия и редица местни и национални дарители и спонсори, в т.ч. генералният спонсор на фестивала от 15 години насам - ОББ АД.

Източник: Арена



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари