Силно земетресение от 5.8 по Рихтер разбуди русенци


Земетресение от 5.8 по Рихтер разлюля вчера през нощта Централна и Източна Румъния. Земетресението беше усетено и в Украйна, Молдова и Северна България. Пострадали и значителни материални щети няма, но стихията предизвика паник-атаки заради неприятни спомени от минали години.

Трусът, оценяван като най-силния за последните 14 години, е ударил в 3.38 ч през нощта в силно сеизмичния район Вранча на дълбочина 150 км. Епицентърът е в Бузъу, Югоизточна Румъния, на 136 км от Букурещ.

В столицата стихията беше усетена силно, много хора излязоха на улицата. Най-видимите щети са паднали гипсокартон и керемиди. Пострадали няма, но мнозина са преживели шок. Една жена е била откарана до болница, десетки са повикали линейки.

Алис Гразу - диспечер "Бърза помощ":
"25 души са повикали линейки през първите 30 минути след земетресението заради паник-атаки, главоболие и високо кръвно."

У нас земният трус беше усетен най-силно в Русе. Хората в града са особено чувствителни заради спомена за земетресението във Вранча от 1977 година. Сега е имало две кратки, но силни разлюлявания и скърцане около 2-3 минути.

Анелия Колева:
"Разтърси ме бая силно, после два часа не можах да се успокоя, на 6-я етаж доста люлее."

Последното земетресение с епицентър Вранча, което разлюля и България е от 1986 г. То беше с магнитуд 7.9 по Рихтер, в Румъния имаше 150 жертви и сериозни материални щети.


Източник: БНТЗа още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари