Музеите в Русе и Пловдив отличени с награда за съвместна изложба


Изложбата "От Виена и Константинопол. Етнография на града" на Регионален исторически музей - Русе и Регионален етнографски музей - Пловдив бе удостоена с награда от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа - ЮНЕСКО, София.

Отличието бе връчено по време на церемонията за награждаване на участниците в конкурса за самостоятелна и съвместна мобилна изложба в рамките на тазгодишното издание на "Панаир на музейните изложби" - Русе, 2018 г.

Плакетът и грамотата бяха връчени от председателя на центъра д-р Ирена Тодорова. Наградата се дава за заслугите на творческите екипи на Регионален исторически музей - Русе и Регионален етнографски музей - Пловдив при реализацията на изложбата "От Виена и Константинопол. Етнография на града". Автори на изложбата са проф. д-р Николай Ненов и доц. д-р Ангел Янков. Експозицията се реализира във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Регионален исторически музей - Русе и Регионален етнографски музей - Пловдив бяха удостоени с награда от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа - ЮНЕСКО, София.

В рамките на Панаир на музейните изложби бяха връчени още няколко награди за самостоятелни и съвместни мобилни изложби на музеи от цялата страна. Концепциите бяха оценявани от жури в състав Екатерина Джумалиева, директор на дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата, доц. д-р Ирена Бокова, преподавател в департамент "Антропология" на Нов български университет и Таня Марева, директор на Регионален исторически музей "Стою Шишков" - Смолян.

Диплом и парична награда от Министерството на културата и Община Русе бяха присъдени на Националния военноисторически музей в категорията "Самостоятелна изложба" за атрактивния и оригинален проект за мобилна изложба "Малкият човек в Голямата война". В категорията "Съвместна изложба" бяха отличени изложбите "Книжовното наследство на Добруджа през Възраждането" на Регионален исторически музей - Добрич и Регионален исторически музей - Силистра и "Пътят: хроника на ямболския баскетбол 1924 - 2002" на Регионален исторически музей - Ямбол.

Отличие получи също Регионален исторически музей - Монтана. Грамота получи и музеят в Шумен за изложбата "Светлописците на Шумен края на XIX - средата на ХХ век".

Конкурсът за съвместна и самостоятелна мобилна изложба се провежда за втори път. Организира се от Министерството на културата, Община Русе и Регионален исторически музей - Русе. Наградите се върчват на основание чл. 10 от Статут на Панаир на музейните изложби.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари