Как Община Русе се готви за зимата?

Фото: 24ruse.com (архив)

Екстремалните зимни условия, които настъпват за два-три дни и мащабните улични ремонти са основните проблеми пред Община Русе за предстоящия зимен сезон, стана ясно по време на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации.

Спасимир Димитров - директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" настоя за по-прецизно регулиране на трафика по Дунав мост, за да не се получават натрупвания на тежки камиони по бул. "България" и отново призова при силен снеговалеж да бъдат използвани подземните паркинги в Русе, които отново ще бъдат безплатни. Предходния сезон това не беше постигнато и много малко автомобили бяха оставени на сухо и топло.

За почистването на уличната мрежа, договорът на Община Русе е до 2019 година. Споразуменията на фирма "Берус" и консорциум "Пътно поддържане" изтичат на 8 декември 2018 година. Проведена е обществена поръчка, разгледани са документите и предстои сключване на договор в рамките на две седмици, каза Димитров.

Миналата зима с 10 000 лева бе глобена фирмата по зимното почистване в града и не бяха признати разходи в размер на 254 064 лева. Те са за зимния период до края на януари и касаят некачествено изпълнение на договора.

Областно пътно управление има сключен четири годишен договор за зимно поддържане с консорциум "Пътно поддържане 2014", който изтича през декември. И тук са подадени документи и се очаква избор на фирма - изпълнител. Новият договор ще бъде вече за 5 години, коментира Росен Русев от Областно Пътно Управление - Русе. Ако има обжалване на процедурата, то старият договор ще бъде удължен с анекс.

Започнала е доставката на 1500 тона сол. От 94 машини в наличност са 40, тъй като те не участват в строителни дейности през летния сезон. Останалите работят по ремонта на пътя Русе - Бяла от 11 до 26 километър и пътя Бяла - Ценово - Караманово. От днес започва полагането на хоризонталната маркировка пътя за Бяла и до две седмици ще бъде готов, съобщи Русев.

От ОД на МВР в Русе декларираха готовност за зимата на 28 автомобила "Опел Астра", осем "Лада Нива" и седем автомобила "Киа", както и един "Уаз".

Не е драгиран подходът към зимовника, поради липса на средства заяви по време на щабадиректорът на ИАППД - Русе Павлин Цонев. Корабите трябва да ползват търговските пристанища.

Източник: Дунав МостЗа още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари