Десетки къщи в Мартен се наводняват всеки път щом завали


Десетки къщи в град Мартен се наводняват при всеки дъжд. Причината е, че на две от улиците липсват шахти. Проблемът е от 30 години, разказват хората в Мартен.

При всяка капка дъжд семейството на Петър Петров, което живее на най-натоварената улица в Мартен, се чуди как да спаси покъщнината си. Заради липсата на шахти и неправилното свързване на канализационната система водата не се оттича и се просмуква в основите на дома му.

Петър Петров - жител на Мартен:
"Къщите ни започнаха да се подкожушват отдолу. Карат коли - горе до втория етаж водата хвърка. Бактисвам да мием прозорци. Всичко изгни."

Затова той и неговите съседи са се принудили да измислят алтернативни решения.

Димо Тонев - кмет на Мартен:
"Положението е трагично. Хората започнаха да си подпират къщите, защото започнаха да пропадат. Други хора са се снабдили с потопяеми помпи, за да могат да изпомпват водата."

Пенка Георгиева - жител на Мартен:
"Цялата къща ми се наводни. Аз се наложи да купя материал, цимент, да вдигна тук височина, за да може да не влиза водата."

Петър Петров - жител на Мартен:
"Направих тези канализации, шахти, да може да се изтича в градината. Инак няма накъде да отиде водата."

Общината вече е заделила над 400 000 лв. за изграждане на канализационна система, която да отводнява водосбора, който се образува в района.

Димо Тонев - кмет на Мартен:
"Ще се изгради частична канализация за отвеждане на дъждовните води, по гравитационния принцип ще отиват в канала, който идва от Николово."

Изграждането на новата канализация ще започне най-късно през пролетта.


Източник: БНТЗа още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари