Обсъдиха готовността на област Русе за предстоящия зимен сезон


Областният управител на област Русе Галин Григоров заедно със заместник областният г-н Валентин Колев, както и с главният секретар на Областната администрация Симеон Иванов проведоха съвещание с членовете на щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и общинските щабове, кметовете на общини и ръководителите на ведомства и организации.

След изслушване на докладите на осемте общини и на всички институции, имащи отношение по подготовката на област Русе за предстоящия зимен сезон стана ясно, че се предприемат всички необходими мерки за реакция при възникване на кризисни и екстремни обстоятелства на територията на региона.

По време на заседанието беше обсъдена и гласувана заповед на областния управител за създаване на организация и предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението при бедствия, осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването, услугите и почистването на снежната покривка по пътната мрежа през зимен сезон 2018/2019 г., както и цялостната подготовка на областта при екстремални зимни условия.

Освен горепосоченото бяха взети и решения относно предприемане на необходимите действия за сключване на договори за снегопочистване и/или зимно поддържане на пътната мрежа, както и създаване на организация за проверка готовността на договорираната снегопочистваща техника за поддръжка на Републиканската и общинските пътни мрежи.

До 31 октомври кметовете на общините и директора на Областно пътно управление трябва да предприемат необходимите действия за сключване на договори за снегопочистване и/или зимно поддържане на общинската пътна мрежа, както и да създадат организация за проверка готовността на договорираната снегопочистваща техника за поддръжка на Републиканската и общинските пътни мрежи. Традиционно акцент ще бъде поставен и върху своевременното снегопочистване и осигуряване подход към жилищата на болните на хемодиализа.

В срок до 26-ти октомври ще бъдат уточнени и всички детайли по създаването на организация за преминаване на аварийни дежурни екипи през затворени пътни участъци при усложнена зимна обстановка.

Също така до 26-ти октомври е необходимо да бъде сключен договор за снегопочистване, опесъчаване и почистване в зоната на ГКПП - Дунав мост, включително пътническите и товарните терминали, както и прилежащите площи в района на граничната зона.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари