Нови правила за прием в детските ясли в Русе


Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детските ясли на територията на Община Русе ще бъде приета на следващото заседание на Общинския съвет през септември.

По действащите правила, при равни условия, децата се класират според входящия номер, което практиката доказа, че не е работещ модел, тъй като още при раждането, родителите записват децата си, за да имат по-малък входящ номер, а когато същите бъдат класирани, не желаят да ги запишат, а очакват да им се пази място в детската ясла, докато родителите започнат работа, е един от мотивите на администрацията. Това създава напрежение и конфликти между родителите и директорите, които разясняват правилата.

В проекта на новия документ, при деца с равен брой точки, се прилага процедура на генериране и присъждане на случайни числа от електронната система за прием.

В проекта на наредбата е добавен текст, който указва, че след приключване на записването на приетите деца за всяко класиране, личните данни на заявителите и децата в заявленията се заличават. Ако детето не се класира, личните данни се заличават при навършване на тригодишна възраст на детето. При отказ от класиране, данните се заличават след подаването на заявлението.

Към момента, според действащите правила, за доказване на критериите за предимство се изискват документи, които в проекта на Наредбата отпадат като изискване, при записване на децата и се изискват само за сведение, без да се прилага копие от тях, а за други критерии е необходима редакция, като следните: критерий "дете отглеждано от един родител" се променя, на критерий "дете полусирак" и критерий "дете с неизвестен родител", тъй като това дава яснота за случаите, в които детето е само с един родител.

Установи се необходимост от допълване на разпоредбата в Правилата, действащи към момента, при случаи на деца с предприета мярка за закрила от отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане".

Източник: Арена



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари