Фолклорен фестивал "От Дунав до Балкана" ще се проведе в Борово


На 1 и 2 септември 2018г. в гр. Борово ще се проведе единадесетото издание на Фолклорен фестивал "От Дунав до Балкана".

Той е ежегоден и се осъществява по време на празниците на Община Борово, под патронажа на Кмета на общината г-н Валентин Панайотов и е част от дейността на читалище "Искра 1898" гр. Борово. Посветен е на 120 г. от създаването на читалищната дейност в Борово.

Наградният фонд е на стойност 2500 лв., осигурен от общинска администрация и читалищното настоятелство.

Община Борово кандидатства пред Европейската комисия за недвижима ценност с национално значение и Фолклорен фестивал "От Дунав до Балкана" е включен в националния календар на европейската година на културното наследство за 2018 г.

Редом до логото на фестивала поставяме и логото на европейскта година на културното наследство. Тази чест извоювахме с качеството на художествените продукти, които представят участниците, добрата организация, желанието за победа и силата на българския дух.

Участие ще вземат над 2000 деца, младежи, жени и мъже, от 65 населени места на 13 области в България - Варна, Добрич, Силистра, Русе, Шумен, Разград, Търговище, В.Търново, Габрово, Стара Загора, Плевен, Враца, София, или от цяла Северна България, от източната до западната ни граница, от р. Дунав до под Балкана и Тракия.

Фестивалът има състезателен характер. В различните категории  ще се състезават 36 индивидуални изпълнители от 4 до 80 години, 6 групи за автентичен и изворен фолклор, 62 групи за обработен фолклор и хорове, 5 мъжки певчески групи, 16 танцови състави и клубове, 4 разказвачи, 6 обичая, 10 дуети, триа, квартети и квинтети, 6 групи за хора в неравностойно положение, 2 оркестъра и 6 ревюта на национални костюми с над 150 годишна история. 

За голямата награда "Купа на кмета"- 2018 г. ще се състезават по между си 10 културни институции, показващи високо качество на художествения продукт и цялостно представяне.

Тази година за първи път в състезателната програма ще участват рекорден брой малки българчета - над 35 индивидуални изпълнители и детски формации. Това е потвърждение, че фестивалът е мост от миналото към бъдещето.

За оценяване на изпълненията са поканени висококвалифицирани специалисти в областта на фолклора и изкуството:
Илияна Найденова - народна певица, автор и водещ на предаването "Фолклорът"
Димитър Манов - хореограф с "Оскар" за хореография
Искра Тодорова - етнолог от Русенски исторически музей
Петя Маринова  - изпълнителен директор и главен мениджър на музикална компания "Латона лайф"
Мариана Минева - преподавател цикъл "Изкуства" и председател на Народно читалище "Искра 1898" - гр. Борово.

Източник: Дунав Мост



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, последвайте ни в социалните мрежи:

Коментари