Изложба "Силата на фоторепортажа" в Русенската библиотека


В новото арт-пространство "Галерия библиотека"  беше открита интересна изложба - селекция фоторепортажи, подбрана от организаторите на Международния фотосалон в Пловдив - Антон и Любка Савови.


В експозицията е показана прецизна и ефектна подборка от работи на най-добрите майстори в този журналистически жанр, които са от конкурса "Силата на фоторепортажа" - четвърто и пето издание на надпреварата.


На откриването беше и русенският фотограф Младен Миланов, с чието посредничество стана възможно гостуването на известния пловдивски фотографски салон в нашия град. Сред 30-те фотоса, синтез на най-добрите снимки, е включена и творба на репортаж от въздуха, направен през нощта, с дрон от майстора в този жанр, русенеца Явор Мичев, който е снимал акцията на екоактивисти срещу застрояването на Пирин.


"Регионална библиотека "Любен Каравелов" в Русе е духовен модератор  на световното фотографско изкуство, защото в тази прекрасна галерия са показани наистина най-впечатляващите творби в жанра "Фотографски журнализъм" - изкуство, познато на съвремието още от зората на вестникарството до наши дни, когато издателите и изданията вече разполагат с нови технологии. Прекрасно е усещането за посланията, които отправяме с всяка подобна изложба, а тази е първата на Международния фотографски салон, изнесена извън традиционните за това зали и може би първата в света, която откриваме в библиотека. Прекрасно е мястото - то дава простор за много нови идеи и е хубаво, че го имате във вашия град" - споделиха при откриването братът и сестрата Антон и Любка Савови.


 "Силата на фоторепортажа" е едно от официалните събития в Европейския месец на фотографията - юли 2018.  Темата на изложбата е "Сила". Тя пристигна в Русе от  Клуба на Фоторепортера в София.


Международният  фотосалон Пловдив е световен конкурс под патронажа на Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP - International Federation of Photographic Art) и на Национално сдружение фотографска академия "Янка Кюркчиева" (НСФА). Провежда се ежегодно от 2014 г. насам и е разработен като концепция от фирма "Рефлекси" ООД.


Домакините получиха от пловдивчани луксозен каталог с творби от Международния фотоконкурс и подариха на гостите също уникалния и без световен аналог каталог от единствения в Европа конкурс "Exlibris", който през тази есен ще има своето 14-то издание в Регионална  библиотека "Любен Каравелов".


Изложбата "Силата на фоторепортажа" ще остане в "Галерия Библиотека" до 20 август.


Фото: 24ruse.com



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари