Русенци не спазват забраната за къпане в Дунав

Фото: 24ruse.com (Архив)

Въпреки заповедите на кмета на община Русе за забрана на къпането в Дунав, всяко лято смелчаци пренебрегват риска от инциденти и редовно влизат във водата. А реката е опасна дори за опитните плувци и всяка година взима жертви. Първата за това лято е 13-годишно момче. От общината апелират най-вече към родителите да упражняват контрол над децата си.

Тази година заради ремонта на кейовата ивица, така нареченият Конски плаж е необитаем и русенци ходят да плуват най-вече в района под Парка на младежта и хижа "Приста".

Корнелия Маринова:
Има някои от мъжете, които плуват навътре - те са плувци, иначе ние не влизаме изобщо.

Общинското специализирано звено за контрол, охрана, обществен ред и сигурност следи за спазването на заповедта и може да налага санкции на нарушителите в размер от 2 до 50 лв. Глобени има, но те са рядкост. На практика контролът се осъществява трудно.

Спасимир Димитров - директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" - община Русе:
За съжаление практиката показва, че това не е възможно, първо поради големите територии, които не могат да бъдат охранявани от лимитирания брой служители, с които разполага специализираното звено, а и най-често нарушителите са невръстни деца.

Вместо да забраняват на децата си да влизат в реката, често самите родители ги поощряват, казва още Спасимир Димитров. Според него санкциите няма да спрат хората да се къпят в реката, въпреки нещастните случаи, затова апелира към повече съзнание.

Спасимир Димитров - директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" - община Русе:
Самата река е много опасна. Променливото ниво на Дунав създава промяна в дъното на реката, водовъртежи, дънни ями, плаващи дървета.

Освен в Дунав, кметската заповед забранява къпането в река Русенски Лом и в неохраняемите язовири.


Източник: БНТ



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари