Областният управител посрещна вицепремиера и министър на регионалното развитие на Румъния


Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговият заместник г-н Валентин Колев се срещнаха с вицепремиера и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния г-н Паул Станеску.

Акцент по време на срещата беше поставен от г-н Григоров върху ползите от изграждането на нов мост над река Дунав при Русе за цялостното развитие на двете страни, поради все по-нарастващото значение на трансевропейските транспортни коридори VII и IX, увеличения търговски обмен между двете държави и ежедневните километрични задръстванията в района Русе - Гюргево.

Не на последно място вицепремиерът г-н Паул Станеску посочи като добър пример активното сътрудничество между окръг Гюргево и област Русе. Той подчерта, че многократно е изразявано становище от страна на двамата министър председатели, че третият мост над реката е необходимо да бъде при Русе и Гюргево, като в същото време може да се почерпи опит от Унгария и да се изградят още множество мостови съоръжения над Дунав, които да осигурят максимално добра свързаност между България и Румъния, защото р. Дунав ни обединява и в същото време е вътрешна граница за Европа и всеки европейски гражданин трябва да ползва възможностите, които тя предоставя.

Във тази връзка предстоят и няколко скорошни срещи между премиерите на България и Румъния.

Срещата се провежда и в контекста на края на родното и предстоящото румънско председателство на Съвета на ЕС от началото на идната 2019 г.

Не беше подмината и темата за  необходимостта от целогодишно използване на пълния корабоплавателен капацитет на р. Дунав, като основна транспортна артерия за страните от Източна и Централна Европа.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари