Тазгодишният "Фестивал на гъбата" в село Красен може би ще е последен


Единственият по рода си у нас "Фестивал на гъбата" се проведе за девета поредна година в русенското село Красен. През тази година обаче празникът може и да е последен, защото производителите се оплакват от сериозната конкуренция на вносните полски гъби, които подбиват цените.

Русенското село Красен е първото село в България, в което е започнало гъбопроизводство. Тук е построен и първият гъбозавод на Балканите. Всяка година местните жени приготвят ястия по стари рецепти с гъби, а производителите представят своята продукция. Традицията обаче е заплашена от сериозната конкуренция на чуждестранния внос.

Йорданка Чурова - кмет на село Красен:
"В региона намаляха драстично гъбопроизводителите. Не заради друго, а заради вносната полска гъба, която подбива пазарите."

Маргарита Бенева:
"Казват, че са по-трайни докато нашите са натурални и трайността им е по-малка. Затова по големите вериги са вносните гъби."

Павел Николов - гъбопроизводител:
"Обработват ги в барокамери и с препарати основно и това ги прави по-устойчиви, както почти всички плодове и зеленчуци, които са внос."

За сметка на това Павел, който от 10 години се занимава професионално с отглеждане на гъби твърди, че родните производители залагат на натуралното, което е с по-добро качество и вкус.

Най-младият гъбопроизводител в Красен обаче смята, че има какво да се желае и от държавата.

Павел Николов - гъбопроизводител:
"Може би от 10 години насам няма никакво финансиране и субсидии за гъбопроизводителите."

Все пак Павел Николов е оптимист, че българинът избира родното проиозводство. Затова всеки всеки месец предлага на пазара по 8 тона бяла и кралска печурка.


Източник: БНТ



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари