Проблемът с наводнените земеделски земи в Сливо поле и Тутракан е от години


Проблемът с наводнените земи в общините Сливо поле и Тутракан е комплексен и е от много години. Това съобщиха от „Напоителни системи – клон Долен Дунав“ в Русе по повод протеста на земеделските производители.

По думите на управителя на дружеството Миглена Трифонова, към момента там работи само едната помпа на станцията, тъй като се захранва с генератор заради счупен електрически стълб. Работи се трудно, тъй като стълбовете са във вода, чиято дълбочина е около 1.20 метра.

Трифонова каза още, че тъй като територията е защитена влажна зона, от екоинспекцията не са позволили на служители на „Напоителни системи“ да извършват дейности на място. Нужно било да се изгради алтернативно трасе, като в момента се работи по неговото проектиране.

Трифонова допълни, че съоръженията там са изградени през 50-те години, а територията е обявена за защитена зона преди десетина години. Проблемът със станцията край Ряхово, заради който била спряна за няколко дни, вече е отстранен. Там също работи само една помпа, тъй като по тръбното трасе, което стига до река Дунав, имало пробиви на всеки пет-шест метра.

„Ако пуснем втора помпа, може амортизираната тръба да избие“, каза Трифонова.

Освен това, заради защитените влажни зони имало забрана в периода от края на март до края на август да се влиза на тази територия и да се почистват каналите на дружеството.

Източник: TVN



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари