Изложба посветена на гражданското общество бе открита в РУ "Ангел Кънчев"


Областният управител на област Русе Галин Григоров приветства организаторите на документалната изложба "Зараждане на гражданското общество в България (1987 – 1989)".

Г-н Григоров заяви, че темата на настоящата експозиция е изключително интересна, защото именно в Русе се поставя началото на гражданското общество в най-новата история на България.

Той отбеляза, че трябва да бъдем признателни на хората, излезли по улиците преди повече от четвърт век, целейки гарантирането на едно изконно право каквото е правото да дишат чист въздух. Областният подчерта, че именно те са тези, които са поставили основите и на съвременното демократично общество.

Събитието беше открито от министърът на околна среда и водите г-н Нено Димов, а сред официалните гости бяха още народният представител от 19-ти МИР г-н Искрен Веселинов, председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев, заместник-ректорите на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов, проф. д-р Диана Антонова, проф. д-р Юлиана Попова, проф. д-р инж. Пламен Даскалов, председателят на общото събрание на РУ проф. д-р Велизара Пенчева и общинският съветник г-н Иво Пазарджиев.

Инициативата се осъществява съвместно от Министерството на околната среда и водите, Държавна агенция "Архиви", Русенски университет "Ангел Кънчев" и Международно дружество "Елиас Канети".

След откриването на изложбата беше даден старт и на публична дискусия, касаеща развитието на гражданското общество в страната.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари