Програма на ММФ "Мартенски музикални дни" за 27-28 март


На 27 и 28 март предстои една изключително вълнуваща серия от концерти и събития от фестивалния афиш на Мартенски музикални дни.

На 27 март, от 17 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ паралелната програма на фестивала Мартенски музикални дни ще предложи премиера на книгата на проф. д-р Юлиан Куюмджиев, озаглавена „Страници от архива“, посветена на Лазар Николов.

Във вторник, 27 март, от 19 ч., в Доходно здание виртуозните музиканти Светлин Русев и Евгени Божанов ще пренесат Духът на Франция на сцената на МФ Мартенски музикални дни. Светлин Русев и Евгени Божинов – космополитни световни таланти, с които родният им град Русе се гордее и винаги приема с радост и нетърпение, ще свирят произведения от Клод Дебюси, Камий Сен-Санс, Морис Равел и Пабло Сарасате. Специален гост на концерта ще е Н. Пр. Ерик Льобедел – Посланик на Франция в България.

Светлин Русев е роден в Русе през 1976 година в Русе и започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст под ръководството на своята майка. След като завършва НУИ Проф. В. Стоянов, през 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, като само 3 години по-късно журито на Консерваторията го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. Носител е на множество награди и свири в едни от най-престижните световни зали. Двукратен носител на наградата Кристална лира през 2006 и 2016, както и е носител на Награда Русе и почетно отличие на Община Русе Плакет Русе. От 2017 г. е привлечен за артистичен консултант на Мартенски музикални дни, което е особена чест за фестивала.

Брилянтният пианист Евгени Божанов е роден през 1984 г. През последните сезони свири с водещи европейски оркестри, сред които Белгийският национален оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Камерният оркестър на Баварското радио и др. Чест гост на фестивала Мартенски музикални дни, като през 2017 и 2018 освен с изявите си на сцена, Божанов участва във фестивала и със свой майсторски клас по пиано. Тази година русенската публика има невероятния шанс да го види в три концерта от фестивалната програма.

На 28 март, сряда, в зала Европа от 17:30 ч. ще се състои заключителният концерт на Майсторския клас по ансамбли, воден от саксофонния квартет SIGNUM.

По същото време от 18:00 ч. в Художествената галерия – Русе се открива фотоизложба за именития диригент и композитор Кара Караев на Държавния музей на музикалната култура на Азербайджан. Изложбата е част от паралелната програма на МФ Мартенски музикални дни. На изложбата ще присъстват Н. Пр. Наргиз Гурбанова – посланик на Република Азербайджан в България и директорът на музея Ала Байламова.

Същата вечер на 28 март, от 19 ч. в Доходно здание фестивалът ще предложи едно истинско изкушение за меломаните – концерт на струнен квартет Шуман. Омагьосващите музиканти Ерик Шуман (цигулка), Кен Шуман (цигулка), Лиза Рандалу (виола) и Марк Шуман (виолонело) с изискано майсторство ще представят струнни квартети от Моцарт, Шостакович и Чайковски.

Тримата братя Марк, Ерик и Кен Шуман свирят заедно от най-ранно детство. През 2012 г. към тях се присъединява виолистката Лиза Рандалу, родена в естонската столица Талин и израснала в Германия. Критиката ги определя за един от най-добрите квартети от тяхното поколение.  „Огън и енергия!“ – възкликва за тях вестник Зюддойче Цайтунг, като добавя категорчино: „Квартет Шуман е без съмнение една от най-добрите формации сред днешното квартетно поколение!“

58. МФ Мартенски музикални дни (16 март - 1 април) ще предлага на публиката една богата програма с над 40 събития и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu
Билети: каса Опера и www.eventim.bg



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари