Програма на международен музикален фестивал "Мартенски музикални дни" 2018 за 24 - 26 март

Йоръм Сон

В събота, 24 март, концертният афиш на МФ Мартенски музикални дни ще предложи на публиката 3 концерта
От 11 ч., в зала Европа, предстои поредното ансамблово изкушение – незабравима среща с ансамбъл Recherché – чест за всяка голяма международна сцена в света. Един от най-търсените ансамбли в Европа, носител на международни отличия, ще представи в Русе една ексклузивна програма, посветена на 340 години от рождението на А. Вивалди, който вдъхновява редица композитори да създават пиеси в духа на неговата музика. Програмата VIVAldi re-loaded! включва произведения от Л. Щрайх, Н. Ритер, А. Халими, С. Зиновиев, Д. Йосифов, М. Сенкер, Х. Пара. В състава на Recherché влизат Мелисе Мелингер (цигулка), Пол Бекет (виола), Оза Окерберг (виолончело), Шизуьо Ока (кларинет), Клаус Щефес-Холендер (пиано) и гост-музикантът Едуардо Олокви (обой). Ансамбълът е основан през 1985 г. и оттогава създава над 500 дебютни изяви. Имат издадени около 50 компактдиска, много от които наградени с международни отличия.

От 17:30 ч., в зала Европа, ще се състои заключителният концерт на майсторския клас по цигулка, воден от маестро Минчо Минчев.

От 19 ч. съботната вечер на 24 март завършва с неповторим заряд и енергия. Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова & Любен Димитров ще излезе на сцената в компанията на перкусионистката Татяна Колева и младия талант Виктор Бенев. Звездните артисти ще срещнат класиката с джаза в една изключително атрактивна музикална програма, част от Мартенски музикални дни Джуниър. Познати и обичани произведения от Дж. Гершуин, Д. Елингтън, А. Копланд и Л. Бърнстейн ще звучат по неповторим начин изпод виртуозните пръсти на блестящите музиканти. Концертът се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и Посолството на САЩ.

Неделният 25 март ще поднесе поредни 3 концерта от фестивалния мартенски афиш
От 11 ч., в зала Европа, ще се състои концертът на Хор Проф. Васил Арнаудов с диригент Свилен Димитров и хормайстор Евгени Желязков. В програмата публиката ще има възможност да чуе произведения от Т. Морли, К. Монтеверди, И. Спасов, К. Илиев, К. Дебюси и др. Основан през 1993 г., Хор Проф. Васил Арнаудов – Русе изпълнява неизменно своята мисия да съхрани и развие хоровата традиция, създадена от големия български диригент и педагог проф. Васил Арнаудов. Художествен ръководител и диригент на хора от основаването му до 2015 г. е Драгомир Йосифов. През годините хорът участва в множество национални и международни фестивали и печели редица престижни награди, сред които два златни медала и Голямата награда на 3. Международен хоров конкурс в Полхайм (Германия) през 1998 г. От сезон 2015-16 диригент на хора е Свилен Димитров.

От 17:30 ч., в зала Европа, ще се изявят талантливите ученици от майсторския клас по пиано, воден от Евгени Божанов в периода 22 – 25 март.

От 19 ч., в Голяма зала на Доходно здание, предстои още едно неповторимо музикално събитие в програмата на Мартенски музикални дни – Джуниър – Перкусионен коктейл от американски ритми с изключителен заряд от Татяна Колева, младите таланти от ансамбъл Youth Percussion Pool (Холандия) и със специалното участие на звездния перкусионист Гордън Стаут от САЩ. Впечатляващите музиканти, определяни от световната преса като „брилянтни, върховни перкусионисти“, ще представят една програма с известни жанрови образци на автори като Скот Джоплин, Дюк Елингтън, Франк Дзапа, Стив Райх и др. Концертът се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България и Посолството на САЩ.

Освен със сценичните си изяви, Татяна Колева участва в рамките на фестивала и като ръководител на майсторски клас по маримба и ударни инструменти заедно с Гордън Стаут от 26 до 29 март.

В понеделник, 26 март, от 17 ч., в Регионална библиотека „Л. Каравелов“, паралелната програма на фестивала ще представи вечер, посветена на Илия Темков (1923 – 2002) – диригент и основател на МФ Мартенски музикални дни. Водещ на събитието ще бъде Огнян Стамболиев.

Същата вечер, от 19 ч., в Доходно здание, Русенска филхармония излиза на една сцена със зашеметяващата корейка Йоръм Сон под диригентството на признатия за един от най-открояващите се диригенти на своето поколение – финландеца Саша Мякила. Публиката ще чуе Концерт за пиано и Симфония №8 от Антонин Дворжак. Сценичното присъствие на Йоръм Сон е ярко и магнетично, като медиите често я наричат Месията на пианото. Попада под светлините на прожекторите през 2004 г., когато се появява като солист на Нюйоркската филхармония по време на турнето й в Азия. Сред изключителните й постижения се нареждат сребърният медал и наградата за най-добро изпълнение на камерна музика от конкурса Ван Клайбърн, последвана от Втора награда от конкурса Чайковски в Москва и др.

Първоначално виолончелист, финландецът Саша Мякила блести със своята музикална интелигентност и ярък разпознаваем подход както на оперната, така и на симфоничната сцена. Учи дирижиране във Финландската академия Сибелиус и в Държавната консерватория на Санкт Петербург. Партнира си с артисти като Вадим Репин, Кунг-Ва Чунг, Хиан Уанг и Анелийн Ленъртс. През 2015 г. прави своя диригентски дебют в Мариински театър по покана на прочутия Валери Гергиев.

58. МФ Мартенски музикални дни (16 март - 1 април) ще предложи на публиката една богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участникаот 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu
Билети: каса Опера и www.eventim.bg



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари