Програма на "Мартенски музикални дни" за 29 и 30 март


На 29 март, четвъртък, фестивалният афиш на Мартенски музикални дни предвижда два концерта – от 17:30 ч. в зала Русе ще се проведе заключителният концерт на Майсторския клас по маримба и ударни в памет на проф. Добри Палиев. Майсторският клас е воден от звездните перкусионисти Татяна Колева (Холандия) и Гордън Стаут (САЩ).

Вторият концерт от програмата за деня е от 19 ч. в Доходно здание – феноменалният Светлин Русев и блестящият Евгени Божанов излизат като солисти на Русенския фестивален оркестър с диригент маестро Емил Табаков. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнни от Феликс Бартолди и Симфония № 7 от Лудвиг ван Бетовен.

Световноизвестният цигулар и гордост за Русе, Светлин Русев излиза за пореден път на сцената на Мартенски музикални дни, като от 2017 г. той влиза и в ролята на артистичен консултант на фестивала. След виртуозния концерт на Светлин Русев и Евгени Божанов на 27 март, двамата впечатляващи музиканти отново ще обединят таланта си на една сцена, този път заедно с Русенския фестивален оркестър – един уникален проект, носещ в себе си дълбоките и трайни връзки между различни поколения музиканти от целия свят, направили първите си професионални стъпки в Националното училище по изкуствата Проф. В. Стоянов – Русе.

Оркестърът е създаден през 2010 г. послучай 50-годишнината на училището и прави първата си успешна програма в рамките на 50. МФ Мартенски музикални дни. Второто издание на проекта е по повод 55-годишнина на училището през 2015, с което печелят и престижната национална награда Музикант на годината за 2015 г. в категория Музикален проект. За трети път оркестърът се събира за 57-то издание на фестивала през 2017, а в тазгодишното му издание за първи път ще включи два концерта на оркестъра.

В петък, 30 март, в зала Европа на Доходно здание предстои една изискана среща с неповторимите Андрю Маринър (кларинет), Софи Дартигалонг (фагот) и обичаната пианистка Мария Принц – чест гост на фестивала.

Андрю Маринър е водач на кларинетите в Лондонския симфоничен оркестър от 1986 г. Акценти в кариерата му са свързани с многобройни участия с баща му сър Невил Маринър, както като солист, така и като част от състава на Academy of St. Martin in the Fields. Като член на Лондонския симфоничен оркестър, изпълненията на Андрю могат да бъдат чути в десетки саундтраци на пълнометражни филми и телевизионни предавания, включително Амадеус, Смело сърце, Речта на краля и Хари Потър.

Родена през 1991, Софи Дартигалонг започва музикалното си образование с китара и кларинет, а през 2003 започва да свири и на фагот. Учи в Националната музикална и танцова консерватория в Лион, а през 2011 – в Академията Караян на Берлинската филхармония. През 2012 г. печели прослушването за соло контрафагот и става член на Берлинската филхармония. През 2015 е назначена за соло фаготист на Виенската държавна опера и Виенската филхармония.

Мария Принц е чест гост на фестивала и ежегодно радва русенската публика със своето фино клавирно майсторство.

На 30 март на русенска сцена тримата забележителни музиканта ще свирят произведения от Феликс Менделсон Бартолди, Цвета Димитрова, Франсис Пуленк, Камий Сен-Санс и Михаил Глинка. В рамките на МФ Мартенски музикални дни Андрю Маринър и Софи Дартигалонг ще водят Майсторски клас по оркестрови трудности.

58. МФ Мартенски музикални дни (16 март – 1 април) предлага на публиката една богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu
Билети: каса Опера и www.eventim.bg



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари