Областният управител на Русе се срещна с посланика на Азербайджан


Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник се срещнаха с посланика на Република Азербайджан в България Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова. В срещата участва и г-жа Вусала Садъгова, втори секретар в посолството на Азербайджан в София.

Визитата е продиктувана както от желанието за установяване на по-тесни връзки, така и от откриването на изложба, посветена на известния азербайджански композитор Кара Караев. Експозицията ще бъде представена тази вечер от 17.00 ч. в Русенската художествена галерия.

По време на срещата беше отчетено, че България е стратегически партньор за Азербайджан.

В тази връзка бяха обсъдени варианти за по-широко представяне пред русенци на икономическите и туристически възможности, с които разполага каспийската страна. Това се очаква да се случи до края на годината като на представенето ще бъдат поканени както хора на изкуството, така и представители на бизнеса.


Като изключителен позитив в двустранните отношения бе отбелязана и наскоро откритата директна авиолиния между София и Баку.

Благодарение на директната връзка и популяризирането на двете държави сред населението като туристическа дестинация се очаква и сериозен ръст в броя на туристите.


Също така Н.Пр. Гурбанова отбеляза, че крайъгълен камък в отношенията между двете страни винаги е била енергетиката. След стартирането на първите доставки на газ от Азербайджан, което се очаква да е две години, 1/3 от потреблението на газ в България ще е от каспийската страна.

В края на срещата Н. Пр. Гурбанова изрази очарованието си от русенския регион и желанието за съвместно бъдещо партньорство.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари