Масово измиране на птици в лесопарк "Липник"

Кадър: БНТ

Десетки мъртви птици откриха след сигнал на граждани експертите от Екоинспекцията в Русе. Пойните дроздове са намерени в лесопарка "Липник". От Областната дирекция по безопасност на храните вече ги изследват за птичи грип и се очаква резултатите да излязат до дни.

Мъртвите птици открива гражданин, който в този момент се е разхождал в лесопарк "Липник". Сред тях е имало и изнемощели, които са се опитвали да полетят. Според орнитолози най-вероятно студът е сковал пойните дроздове и това е причината за смъртта на част от тях.

Красимир Киров - уредник в Екомузея в Русе:
"Аз мога да отнеса тази случка към необичайните екстремни условия, които ни поднесе финалът на зимата. Леденият дъжд със сигурност е една от водещите причини да се изразходи енергията, която се съдържа във всяка една птичка."

Лесопарк "Липник" е примамливо място за птиците, тъй като там те откриват насекоми. Според Красимир Киров обаче, те не са намерили храна и това също е довело до смъртта им. Затова и всеки трябва да знае, че може да им помогне в студените дни, които са истинско изпитание за прелетните птици.

Красимир Киров - уредник в Екомузея в Русе:
"Най-лесно и безопасно за нас и за птиците е, когато им осигурим хранилки, особено зърноядните птици. Всеки дори на балкона си може да направи така."

Експертите съветват, ако се натъкнем на бедстваща птица, да не действаме своеволно, а да подадем сигнал към Регионалната инспекция по околната среда и водите.


Източник: БНТ



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари