Дунав преля и наводни земеделски земи в село Ряхово

Фото: Архив

Продължава да е критично нивото на реките Тунджа и Струма. В Елхово има залети приземни етажи на къщи. През последното денонощие река Дунав понижи нивото си при Видин, Лом и Ново село. Въпреки това в землището на русенското село Ряхово част от земеделските земи са наводнени.

Заради високите подпочвени води почти всяка пролет хиляди декари земеделска земя от село Ряхово до Тутракан се превръщат в блата. Въпреки подадените от местните стопани сигнали, отводняването на площите е неефективно. Двете помпени станции, които би трябвало да са на денонощен режим при високи води, работят с ограничен капацитет заради скъпата електроенергия. Често се случва и да аварират. Затова и овощни градини, оранжерии и ниви са под вода. Кметът на село Ряхово Георги Атанасов е един от потърпевшите. Всеки ден замерва два пъти нивото на реката при селото.

Георги Атанасов- кмет на с. Ряхово:
Единствено в неделя имаше застой. Днеска се е покачило, ето видяхте със няколко сантиметра. Около един метър и 10 за 11 дни. С колко трябва да се увеличи, за да има някаква oпасност? Втора степен се обявява, когато достигне над 8 метра и прелее от пристанището, където се намираме.
Реката е на път да залее и заведението в селото, а застрахователите отказват да подписват полици с потърпевшите.

Продължава да е критично и положението в ниската част на село Красен.Там река Русенски Лом е потопила няколко двора и ниви, има залети земи и край село Щръклево. На този етап обаче не се очаква рязко повишение на реката и заливане на още площи.


Източник: БНТ



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари