Блоковете в Русе масово се разцепват

Кадър: bTV

Сериозен проблем с конструкцията на жилищни блокове в Русе. Огромни фуги са се отворили между отделните входове.

Наричат сградата "блокът на смелите", тъй като цепнатината между двата входа на наклонената сграда вече е близо метър.

Румен Ангелов живее на последния етаж в блок "Калофер". Той казва, че в хола панелът се е сцепил, а когато станеш нощем и си забравил за наклона - залиташ.

Блок "Бенковски" е в същия квартал. Няколко дни след две водопроводни аварии, фугите между входовете се отварят застрашително. Хората обвиняват ВиК за положението.

Евгения Маринова коментира, че за три дни е имало фрапантно отваряне и падане на тухли, блокът е наклонен и хората не могат да си отварят вратите и прозорците.

От ВиК в Русе признават, че имат проблеми със старите водопроводи, които са на близо 100 години.  Според дружеството обаче сградите улягат заради нестабилната почва.

"Не може една такава аварийка, и то за такъв кратък период от време, да предизвика овлажняване на 100 метра по-надолу", заяви Марин Бирков, главен инженер на ВиК-Русе.

Общината започва геоложки сондажи в района.
"Да видим какво е състоянието на земната основа, с цел предпазване на общинската инфраструктура. Данните ще бъдат предоставени на собствениците на блока, за да предприемат необходимите действия", посочи Спасимир Димитров от дирекция "Обществен ред и сигурност".

Укрепването ще е за сметка на собствениците на застрашените имоти. Те самите обаче се заканват да търсят компенсации от отговорните за проблема.


Източник: bTV Новините



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари