Операта в Русе представя "Кармен"

Фото: 24ruse.com

На 28 февруари, сряда, от 19:00 часа на сцената на Държавна опера – Русе ще бъде представена операта „Кармен” от Жорж Бизе. Диригент ще е Юрий Илинов. Режисьор на постановката е Кристиян Михайлеску, сценография - Валентин Топенчаров, костюми - Соня Камерата, хореограф - Кристине Ута, хормайстор - Стелияна Димитрова - Хернани, Концертмайстор - Румен Какамъков.

В главните роли са сръбското мецосопрано Саня Анастасия и българският оперен певец – тенор Ивайло Михайлов. Участие вземат и Йоана Железчева, Крум Гълъбов, Александър Баранов, Иван Пенчев, Георги Димитров, Йоланта Николаева, Глория Кънева, Даниела Караиванова, Момчил Миланов, Пламен Бейков,Стоян Стоянджов, Георги Димитров, оркестър, хор и балет на Русенската опера.

В постановката публиката може да види и детски хор от възпитаници на НУИ „Проф.Веселин Стоянов” и деца от Русенска детска опера с хормайстор Свилен Димитров. Саня Анастасия завършва Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац и Виена, Австрия.

Печели награди на няколко международни певчески конкурса като „Музикална младеж“ в Белград, „Енрико Карузо“ в Милано, „Винченцо Белини“ в Калтанисета, Италия, „Замъкът Райнсберг“, Германия. През 2005 година Саня получава магистърска степен и става артист на свободна практика. Продължава обучението си при професор д-р Теодоре Корези и Бренда Робъртс.

В периода 2011-2013 година Саня Анастасия е член на Държавния театър в Майнц, където пее Лукреция в „Отвличането на Лукреция“ от Бритън, Улрика в „Бал с маски“ от Верди, Месалина в „Големият ужас“ от Лигети, Клитемнестра в „Електра“ от Р. Щраус, Електрес в „Принц Хомбургски“ от Хенце (запис на CD и радиопредаване на живо) и Олга в „Евгений Онегин“ от Чайковски. Ивайло Михайлов е български оперен певец – тенор.


През 1997 г. придобива бакалавърска степен по класическо пеене в ДМА „Панчо Владигеров“ в София в класа на Валери Попова. През 2002 г. печели стипендия от Министерството на културата на България и заминава за Академията „Борис Христов“ в Рим, където учи под ръководството на Giuseppe Taddei, след което продължава с шестмесечно обучение в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия) с преподаватели Luigi Alva и William Matteuzi. През 2002 г. придобива магистърска степен по вокална педагогика от НБУ в класа на проф. Руско Русков.

През 2010 г. Ивайло Михайлов придобива магистърска степен по „Арт мениджмънт“ от АМТИИ – Пловдив с научен ръководител проф. Живка Бушева. През 2013 г. придобива магистърска степен по „Музикално- сценична режисура“ от АМТИИ – Пловдив с научен ръководител проф. Павел Герджиков. Дебютът му като режисьор е операта „Бастиен и Бастиена“ от В. А. Моцарт. През 2012 г. той се появява в анимационните филми Brain Damage и Българ, с режисьор Неделчо Богданов.

Дебютът му в Софийската национална опера и балет е през 2012 г. като Ернани от едноименната опера на Джузепе Верди в постановката на Варненска опера. Дебютът му в Букурещката национална опера и балет е следващата година като Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно.

Следват Дон Хозе в Coliseo do Porto през май на 2014-та и главната роля на Вакула в приказната опера „Черевички“ на Чайковски в операта в гр. Каляри, която е излъчена по телевизия RAI през януари 2015 г. и може да се гледа на официалния сайт на RAI 5.

В продължение на 10 години е постоянен участник на фестивала на Античния театър в гр. Пловдив. Следва „Бохеми“ в Сполето, Перуджа, Орвието, Италия, под палката на диригента Карло Палески през септември.

Пее на сцените в Палма де Майорка, Антверпен, Гент и други. През 2013/14 той е наставник и съдия в първото издание на Pop star to opera star – Виетнам и вокален педагог в X-factor. Най-силните му роли са на Ернани, Дон Хозе, Родолфо, Фентън, Пинкертон, Алфред Жермон, Радамес, Фауст, Каварадоси, Вакула и повече от 30 други роли.

Ивайло Михайлов има множество записи за БНР, БНТ, VTV и RAI. Работи с диригенти като Donato Renzetti, Carlo Palleschi, José María Moreno, Михаил Ангелов и Борислав Иванов. Владее френски, италиански, английски и руски език. Ивайло Михайлов е ученик на именития български тенор Калуди Калудов.

Източник: Дарик



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари