Нов кораб на ИАППД пристига в Русе


Новият кораб за специализирани измервания на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" ще пристигне утре в Русе, съобщиха от агенцията.

Специализираният плавателен съд е построен от варненската корабостроителница "МТГ Делфин". Той е част от проект "FAIRway Danube", финансиран по Механизма за свързване на Европа.

Корабът е снабден с оборудване за извършване на високоточни хидрографски измервания, чрез които основно ще се събира информация за промените, настъпващи в критичните участъци. По този начин ще се подпомогне процесът на оптимизиране траекторията на корабоплавателния път, а от там и по-добрите условия за транспортиране на стоки и пътници по реката.

По проекта ИАППД ще достави още 10 броя автоматични хидрометрични станции, които ще бъдат монтирани в най-критичните места в общия българо-румънски участък на реката, както и нов маркиращ кораб, с който да се подобри обстановката по плавателния път.

С новото оборудване ще бъдат извършени пилотни дейности чрез събиране на висококачествени данни за условията на фарватера /плавателния път/ на всички критични места по река Дунав и неговите плавателни притоци и ще се изготвят прогнози за водните нива.

Източник: Dir.bg



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари