Румънците предпочитат да зареждат гориво у нас


Румънските превозвачи предпочитат да зареждат гориво в България, защото им излиза по-евтино.

В резултат на поскъпването на горивата в Румъния един превозвач спестява около 500 леи (211 лева), ако напълни резервоара само на един камион в България, пише в. "Ромъния либера".

Румънските собственици на транспортни фирми, та дори и притежателите на обикновени автомобили сега имат много причини да заобикалят бензиностанциите в Румъния и да зареждат гориво в България, особено ако и без това имат път натам, пише изданието.

След увеличението на акцизите върху горивата в Румъния и обезценяването на леята разликата в цената на горивата между нас и българите е все по-голяма, изтъква вестникът, цитирайки данни на Ойл Булетин, службата за наблюдение на цените на горивата на Европейската комисия.

Според данни от 27 ноември средната цена в Румъния е била 1,135 евро за литър бензин и 1,157 за литър дизелово гориво. Цените са под средните за Европа, но все пак са по-високи от тези в България - съответно 1,033 за литър бензин и 1,025 за литър дизел.

При това положение един шофьор на лек автомобил, който напълни в България резервоар от 50 литра, би печелил 30 леи (около 13 лева), а при камион с резервоар от 900 литра, би спестил 540 леи (228 лева).

Източник: Dir.bg

Коментари