Общината инвестира над 1 млн. лв. в малки населени места



За трета поредна година Община Русе реализира кампанията „Малки населени места“. През 2017 година бяха финансирани общо 16 проекта на стойност 320 хил. лв., като 13-те кметства от общината, включително кварталите „Средна кула“, „Долапите“, „ДЗС“ и „Образцов чифлик“ имаха възможност да подобрят физическата и жизнената си среда чрез кандидатстване с проектни предложения. През тази година те бяха свързани основно с благоустрояване на уличната и спортната инфраструктура.

В Долно Абланово, Просена, Тетово, Хотанца и кв. „ДЗС“ успешно бяха рехабилитирани частично или изцяло 11 улици, а в Червена вода и Ястребово бяха подменени прилежащите тротоарни плочи и бордюри на три улици. С нова комбинирана спортна площадка за фитнес на открито се сдоби кметство Мартен, а друга мултифункционална спортна площадка бе изградена в кв. „Долапите“. Чрез общинския фонд бяха финансирани и дейностите за ремонт на спортната зала и съблекалните в с. Николово, както и текущия ремонт на Детския спортен център в Сандрово. С ново оборудване, ремонтирани помещения и кът за отдих на възрастни хора се обогати сградата на НЧ „Св. Димитър Басарбовски 1902“ в Басарбово, а в детска градина „Червената шапчица“ в Бъзън бяха обособени места за игра и обучение, спорт на открито и детска площадка  с нови съоръжения. В Семерджиево и Ново село бяха извършени дейности по обновяване на централните части чрез асфалтиране или облагородяване и озеленяване на зоните за отдих.

Отделно от тази подкрепа, за втора поредна година, следвайки един от приоритетите си, свързани с ускореното развитие на малките населени места, през 2017 г. Общината отпусна 123 669 лв. за текущи ремонти на читалищни сгради и закупуване на климатични системи за нуждите на народните читалища. Осигурено беше и целево финансиране в размер на 700 хил. лв. за ремонт на уличната мрежа в кметствата и кварталите. По този начин Общината всяка година инвестира над 1 млн. лв. в малките населени места.

Източник: Арена

Коментари