Нова пешеходна зона в Русе


Общо 237 млн. лв. по оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат вложени в модернизация на транспорта в 39 големи града. Във Варна ще правят светещи зебри, София инвестира в ремонт на трамвайни линии и нови мотриси, съобщи Министерството на регионалното развитие.

Във Варна за по-голяма безопасност на пешеходците ще бъдат изградени 25 "интелигентни" пешеходни пътеки. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника.

Министерството уверява, че ще се подобри и диспечерската програма на града - светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуса, като стойността на целия проект е 37 млн. лв.

Община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник - с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул."Придунавски", който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки, а движението ще се регулира дистанционно.

Предвижда се 124 млн. лв. да бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", а така ще се увеличи и скоростта на движение на трамваите. Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска" от кръстовище с бул. "К. Стоилов" до кв."Орландовци". Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси.

През първия програмен период по програмата "Регионално развитие" в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв., припомня министерството.

Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.

С цел насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи, а за удобство на гражданите бяха монтирани по спирките 1975 електронни информационни табла (ЕИТ), се казва в съобщението.



За още любопитни новини и предстоящи събития от Русе, харесайте нашата Фейсбук страница - Русенските Новини


Коментари