Започва изграждането на новата кейова стена


През следващата седмица предстои да направим първа копка за изграждането на новата кейова стена в Русе, съобщи днес на пресконференция кметът Пламен Стоилов.

Дейностите ще се извършат по мащабен трансграничен европроект за преобразяване на крайбрежията в Русе и Гюргево. В Русе ще се рехабилитира участък с дължина 480 метра, а в Гюргево ще се изгради кей и обнови зоната около канала „Свети Георги”.

„За разлика от други обекти кейовите стени могат да се строят и през зимата. Условията са благоприятни за това и защото Дунав има ниски води. Особено важно е този проект и другите два – за разширението на бул. „Придунавски” и за обновяването на крайбрежната алея, да вървят по едно и също време”, каза Стоилов. Работите по булеварда и крайбрежната зона вече са в ход.

Русенският градоначалник направи отчет на свършеното от екипа му през втората година от мандата и набеляза предстоящите дейности. През 2018 г. ще се работи по над 30 инфраструктурни проекта. През март-април започва основен ремонт на 150 улици и тротоари в града, който трябва да приключи до шест месеца. До 1-10 септември трябва да е финализирана и рехабилитацията на четирите отсечки, свързващи центъра с бул. „Придунавски”. До началото на Световното първенство по волейбол за мъже, което ще се състои догодина в Русе, всички основни строителни дейности в централната част трябва да са приключили, поясни Стоилов.

Предстои да се разреши проблемът с тапата при ГКПП „Дунав мост” и с поддържането на международния булевард „България”, по който минава трафикът от и за Румъния. Ще бъде подписан споразумителен протокол с АПИ, като общината ще поеме зимното поддържане и снегопочистването, а агенцията –ремонта, маркировката и сигнализацията.

Коментари