Откриха два неизвестни потънали кораба край Русе


Два неизвестни потънали кораба в Дунав край Русе локализира модерната апаратура на новия хидрографски катамаран на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/.

Това съобщи изпълнителният директор инж. Павлин Цонев, цитиран от Монитор.

Единият съд се намира на 200 метра от Конския плаж и е с дължина 50 метра и ширина 8 метра. Другият е на около 300-400 метра от сградата на „Морска администрация” и е в румънски води. Открити са съвсем случайно, когато катамаранът се връщал от заснемане на основите на Дунав мост и бил с включен многолъчев ехолот. Озовалите се по някаква причина на дъното кораби се намират на дълбочина над 9-10 метра и не пречат на плаването по реката. Пясъците почти са ги погълнали, но на заснетите изображения ясно се виждат очертанията им. Не съществуват в списъка на АППД на известните потънали или потопени умишлено с цел корекция на водния поток съдове.

„Засега ни е трудно да кажем от кое време са и при какви обстоятелства са се озовали на дъното. Не си спомнят и старите моряци и капитани, до които се допитахме. Този срещу Конския плаж има ясно очертание на носа, вероятно е кораб, а не баржа. Възможно е някакъв по-стар съд да е – от времето след 1900 г. Няма сведения и за другия. При него на изображенията се виждат два съседни отпечатъка”, каза инж. Цонев. Той обясни, че повече информация би могла да се получи, ако на тези места се спуснат водолази и открият някакви следи, но агенцията не разполага със средства за това.

Част от задълженията на АППД е да маркира с плаващ знак местата, където има потънали плавателни съдове, за да се предупредят капитаните. Това е много важно при ниски води, когато такива обекти могат да се окажат опасни за корабоплаването особено ако се намират на фарватера (плавателния път). В българо-румънския участък на Дунав са известни 36 потънали или потопени умишлено в по-ново време съдове. Със сигурност те са повече, тъй като преди 1944 г. не е водена подробна статистика на авариите.

Източник: Дунав Мост

Коментари