3D светове в градския щрих на Русе


Иновативен младежки проект ще превземе Русе от 6 до 9 юли, който стартира с амбицията да бъде пилотно издание на поредния модерен градски фестивал за съвременно изкуство. „3D-светове в градския щрих на Русе“ е проект, който се изпълнява от Сдружение „Асоциация Европейски младежки път”, с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Община Русе, Общинска фондация „Русе град на свободния дух“ и спонсори. Проектът ще покаже авангардно градско изкуство в 4 творчески ателиета, разположени в различни точки на пл. „Свобода“.

В проекта участват художници с международна известност в сферата на съвременния стрийт арт, които ще работят 4 дни пред публика и ще обогатят културните традиции на Русе, чрез екстравагантни форми на изобразително изкуство в градска среда. Русе посреща Вера Бугати (Италия), Рубен Понсиа (Холандия), Адриана Гарсия и Карлос Гарсия (Мексико), които създават по цял свят изключително атрактивно изобразително изкуство върху урбанизирани площи в градската среда, като рисунъкът създава илюзия за различна и предизвикателна промяна на част от алеи, улици, тротоари и други градски територии.

3D-рисуването ще се осъществява с подбрани от авторите биологични багри на конкретни производители върху специален линолеум и няма да има съприкосновение с настилката на площада, което напълно изключва частично или трайно увреждане. Всеки от художниците ще бъде и ментор в 2-дневна академия по 3D-рисуване за деца и младежи от града и страната.

На 08 и 09 юли в 3D-работилници и ателиета ще участват млади художници от специализирания клас на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, деца от други русенски училища и детски градини. Проектът „3D-светове в градския щрих на Русе“ получи подкрепа от Община Русе и Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ заради силния творчески екип и сериозната заявка да поддържа артистичната атмосфера в града, да привлича класни творци, което прави Русе предпочитана територия за творческа изява.

Проектът отговаря на формирания през последните години културен фокус на Община Русе да създава алтернативни пространства за култура, да създава иновативни културни продукти и интегриран туристически продукт, да активира гражданската инициатива на младежите, да формира естетически вкус и знания за съвременното изкуство. Осъществяването на фестивала „3D-светове в градския щрих на Русе“ е възможност едно ново и атрактивно събитие да намери място сред културните, туристическите, образователни и младежки политики на Община Русе.

Източник: Дарик

Коментари