В Русе ще има паметник на Васил Левски


До 15 месеца Русе ще има паметник на Апостола на свободата Васил Левски.
Това обявиха на нарочна пресконференция от инициативния комитет, предаде TVN.

В близките дни ще бъде обявен национален конкурс за проект за изграждане на монумента, заявки за участие в който ще се приемат до 31 юли, срокът за представяне на идейните проекти е 29 септември. В 12 месечен срок паметникът ще бъде изграден, уточни депутатът Искрен Веселинов, който е сред членовете на инициативния комитет.

Класираният на първо място проект ще бъде награден с 10 000 лв., този на второ – с 3000 лв. и този на трето – с 2000 лв. Допуснатите проекти ще бъдат подредени в нарочна изложба, за да могат и русенци да изразят мнението си, какъв да бъде паметникът на Апостола. Средствата за конкурса в размер на 20 000 лв. са осигурени от Община Русе.

В конкурсните условия ще бъде записано, че фигурата не трябва да бъде по-висока от три метра, без постамента, а образът на Левски да е реалистичен. Според архитект Орлин Неделчев, по груби изчисления, за изграждането на монумента ще са необходими между 120 000 и 150 000 лева. За тяхното набиране предстои провеждането на мащабна дарителска кампания..

Паметникът на Апостола на свободата ще бъде издигнат в северозападния участък на Парка на възрожденците, в близост до бул. „Съединение“, между Пантеона и гроба на Стефан Караджа. Решението за неговото изграждане беше взето през 2014 г. Първоначалния замисъл на инициаторите беше той да бъде издигнат до края на 2015 г. (Русе е единствения голям град в България, в който няма паметник на Апостола) но спорове за мястото му удължиха процедурата.

Източник: Дунав Мост

Коментари