Такситата в Русе вдигат цените от днес


Нови цени на таксиметровите услуги влизат в сила от днес в Русе.

Те важат за всички таксиметрови фирми, като автомобилите трябва да са готови окончателно с пренастройка на касовите апарати и новите стикери до 1 декември, предаде БГНЕС.

Причините за повишаването на цените са свързани с въвеждането на годишен данък за тази услуга от страна на общините, който е в размер на 500 лв. От друга страна, за последните 8 години цените на такситата в Русе не са актуализирани.

Така дневната и нощната тарифа поскъпват с по 10 стотинки – дневната става 0,89 лв., а нощната – 0,99 лв. Престоят се увеличава с 5 стотинки и вече е 0,25 лв. за минута. Първоначалната такса скача от досегашните 0,99 лв. на 1,20 лв.

Въпреки повишението, за което са се договорили собствениците на таксиметрови фирми, самите шофьори са недоволни от повишението и коментират , че е твърде слабо. „Просто изнемогваме, Досега успявахме единствено заради това , че цената на горивото падна от 2,50 лв. на около 2 лв., но това не е работа“, споделят те.

За да се избегнат опашки и струпвания на таксита по сервизите, е въведена организация за поетапна смяна на стикери и настройка на апарати. Смяна на стикер излиза около 7 лв., а пренастройката на касовия апарат варира от 10 до 15 лв.

В Русе в момента има 4 таксиметрови фирми, като по неофициална информация се очаква всеки момент една от тях да фалира.

Според собственика на една от големите таксиметрови фирми в Русе основния проблем обаче е, че липсват хора, тъй като трудът е скъп и никой не иска да работи тази професия.

Източник: Дунав Мост

Коментари