Откриха „Ruse – Ice Fest 2015“


На алеята пред хотел „Дунав Плаза“, тази вечер,  кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов откри официално второто издание на „Ruse Ice Fest 2015”.

„Щастлив съм, че за втора поредна година сме тук заедно и даваме старт на международния фестивал, предизвикал изключителен интерес още с първото си издание през декември, миналата година“, заяви кметът.

Шестима майстори на леден карвинг от шест държави ще се състезават в следващите дни на тема „Русе – в мечти от лед“: Натали Чистякова – Франция, Ференц Моностори – Унгария, Андрей Важинский – Украйна, Агнес Рудзите – Латвия, Владимир Блудник – Полша, Виктор Царски – България. Двама консултанти ще сътворят световните символи Айфеловата кула, Тадж Махал, Сфинкса от Египет и фигури на великденските острови.


Артистите ще се състезават, поставяйки акцент върху 2015 година, годината, в която се сбъднаха мечтите на поколения русенци – да имат красива градска част, спортна зала, модерна инфраструктура и много повече културни събития с висока художествена стойност. За международния фестивал на ледени фигури „Русе Айс Фест`2015“ бяха произведени 110 ледени блока с общо тегло близо 14 тона, които бяха специално съхранени и транспортирани до Русе.

Една от най-големите атракции и тази година е леденият бар. Той е направен от 40 блока лед с обща маса 5 тона и беше изработен за два дни от Ирина Тафлевская и Руслан Коровков с помощта на техните асистенти.


В програмата на първия ден бе включено огнено шоу на клуб „Дивинитас“, фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“ и концерт на Дивна.

Връчването на наградите на изявените творци ще е на 19 декември, от 12 часа. Международният фестивал на ледени склуптури ще продължи до 23 декември.

Източник: ДунавМост

Коментари